Loomio
Fri 26 Aug 2016 5:45PM

Joukkovoima 3.9 - DiEM25-puhe

VS Ville Saarinen Public Seen by 342

Tässä ketjussa on tarkoituksena joukkoistaa puhe Joukkovoiman järjestämään "Ei leikata" mielenosoitukseen, joka pidetään 3.9, ja johon DiEMiltäkin osallistuu oma porukka.

Puheen luonnos löytyy GoogleDocsina täältä

  • Tämän jälkeen puhetta on aikaa kommentoida/joukkoistaa maanantaista keskiviikko-iltaan (klo 21.00) asti yhdessä.

  • Päivitykset ja huomiot kootaan yhteiseksi viimeistellyksi puheeksi torstai-iltaan 1.9 (klo 23.59) mennessä.

Anton @antonmoisseev on luvannut lukea puheen tilaisuudessa, mahdollinen toinen lukija on vielä mietinnässä

VS

Ville Saarinen Sun 28 Aug 2016 9:19PM

Jenkkien arvostetuimpiin kuuluvan yliopiston MIT:n tulevaisuutta ja teknologian potentiaaleja tutkiva Erik Brynjolfsson kävi juuri pyörähtämässä Suomessa ja antoi HS:lle haastattelun. Tuli ihan assosiaationa vaan mieleen, että uskaltaisiko tätä esim lainata meidän puheessa?

”Kun taloudella menee heikosti, poliitikoilla on houkutus leikata infrastruktuurista, tutkimuksesta ja koulutuksesta, vaikka investoinnit näihin kohteisiin ruokkivat talouskasvua. Suomi ei ole ainutlaatuinen tapaus. Monessa maassa poliitikot tekevät päinvastoin, kuin mitä valtaosa ekonomisteista suosittelee.”

http://www.hs.fi/m/talous/a1472353541632?jako=58c84fb182ea8924d5c0d6e97c5b135d&ref=fb-share

LS

Lauri Snellman Tue 30 Aug 2016 3:39PM

OK, tässä tämä luonnos on. Itselläni on muutama kysymys mielessä:

  1. Onko puheessa liikaa asiaa? Olen yrittänyt konkretisoida epäkohtia esimerkkien avulla ja luoda niistä syy-seuraus-kertomuksen, joka tuo syvemmät rakenteet esiin. Kannattaisiko puhetta karsia ja jättää se pääkohtiin?
  2. Onko puhe liian pitkä? Saammeko sen vedettyä 5-10 minuutissa? Nyt siinä on 4 kappaletta ja yksi yleisön huudattamisosuus.

Teksti tulee tässä:

Puhe Joukkovoima-mielenosoituksessa 3.9

Olemme kokoontuneet tänne, koska Sipilän hallituksen leikkauspolitiikka uhkaa omaa toimeentuloamme ja suomalaisten hyvinvointia. Suomen koulut ja korkeakoulut ovat kärsineet pahasti leikkauksista, mikä näkyy jo Pisa-tuloksissa. Sosiaalietuuksia ja palkkoja leikataan, mikä näkyy suoraan ihmisten kukkarossa. Terveydenhuolto aiotaan yksityistää, jolloin se todennäköisesti ajautuu suuryritysten käsiin. Suomessa on 220 000 työtöntä ja talous on nyt noin kymmenyksen pienempi kuin ennen vuoden 2008 lamaa. Taloustieteilijät sanovatkin Suomea Euroopan sairaaksi mieheksi, kun leikkaukset ovat heikentäneet myös Suomen taloutta vähentämällä kulutusta ja vientiä Eurooppaan.

Sipilän hallituksen leikkaukset ovat osa laajempaa yleiseurooppalaista politiikkaa. Euroeliitti eli EU-maiden hallitukset, Euroopan komissio ja Euroopan keskuspankki päättivät pelastaa suurpankit Euroopan kansojen kustannuksella. Ennen vuoden 2008 lamaa Keski-Euroopan pankit luotottivat holtittomasti asunto- ja kulutuskuplia Irlannissa ja Etelä-Euroopassa. Sitten pörssiromahdus puhkaisi kuplan ja aiheutti pankkikriisin. Kansalaisilta vaaditaan ”kipeitä päätöksiä” – rahat menevät tietenkin pankeille. 9/10 Kreikalle annetuista tukirahoista on ohjattu suoraan pankeille. Euroopan kansakuntien pitää maksaa velkansa ja tulla kilpailukykyisiksi – tietenkin palkkoja polkemalla. Näin Eurooppaan on luotu kilpajuoksu pohjalle. ”Talouttaan hyvin hoitavat” ne maat, jotka leikkaavat ja polkevat palkkoja muita paremmin. Vaihtoehtojen etsijät leimataan ”laiskoiksi” ja ”vastuuttomiksi”. Heitä myös kiristetään hyväksymään entistäkin kovempia leikkauksia. Näin kävi Kreikassa viime kesänä, ja nyt Sipilän hallitus uhkailee suomalaisia leikkauksilla.

Euroopan leikkauspolitiikka johtuu siis EU:n demokratiavajeesta. Usein puhutaan, että demokratiavaje johtuu ”liittovaltiokehityksestä.” EU:lta puuttuvat kuitenkin liittovaltion tunnusmerkit. Sillä ei ole omia veroja eikä omaa armeijaa. Myös keskitetty hallinto puuttuu, kun EU-maat panevat EU:n direktiivit toimeen kansallisten lakien avulla. EU onkin pohjimmiltaan jäsenvaltioidensa kartelli. Euroopan asioista sovitaan suljettujen ovien takana euroeliitin kesken. Euroopan asioita paljon käsitellyt ajattelija Jürgen Habermas puhuu jälkidemokraattisesta hallitusten liitosta. Näin päätökset keskittyvät Brysseliin, mutta Euroopan kansoilla ja kansalaisilla ei ole yhteistä tilaa keskustella ja päättää Euroopan suunnasta. Viime kädessä päätökset perustuvat valtapolitiikkaan. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble teki tämän selväksi, kun hän totesi eräässä EU-kokouksessa suoraan: ”Vaalit eivät muuta mitään!”

Onko tämä sellainen Suomi ja sellainen Eurooppa, jonka haluamme?

Haluammeko Euroopan, jossa ”vaalit eivät muuta mitään”?

Leikataanko Suomessa?

Leikataanko Euroopassa?

Niin, leikkauspolitiikka pistää todellakin vihaksi. Meillä on kuitenkin toivoa paremmasta. Ranskan, Saksan ja Suomen lakot ja mielenosoitukset, kiistat Etelä-Euroopan maiden budjeteista ja Englannin vasemmistoliikehdintä osoittavat, että ihmiset eri puolilla Eurooppaa ovat saaneet tarpeekseen leikkauspolitiikasta. Leikkauspolitiikan vastustajien on siis liittouduttava keskenään, jotta ne pystyvät muuttamaan Euroopan suuntaa yhdessä. Euroopan demokratialiike DiEM tarjoaa tilaa tällaiselle yhteistyölle. DiEMillä on kolme tavoitetta. Ensiksi, euroeliitin takahuonekokoukset on saatettava julkisuuteen. Toiseksi, leikkauspolitiikka on korvattava työllistämis- ja investointipolitiikalla. Kolmanneksi, on kutsuttava koolle eurooppalainen perustuslakikokous. Kokouksen tulee luoda yleiseurooppalaisen keskustelun pohjalta uudet säännöt, jotka tarjoavat Euroopan kansoille puitteet päättää omista asioista itse ja yhteisistä asioista yhdessä demokraattisesti. Tulkaa mukaan rakentamaan toisenlaista Eurooppaa!

TR

Tuulia Reponen Tue 30 Aug 2016 3:51PM

Hyvä puhe. Silmään pisti, että siirtymä demokratiavajeeseen ei ole paras mahdollinen. Siis-sana viittaa, että demokratiavaje on jo selitetty vaikka minun nähdäkseni näin ei ole. Ensimmäinen kappale ei suoraan käsittele demokratiavajetta vaan mitä pidetään vastuullisena taloudenpitona.

VS

Ville Saarinen Tue 30 Aug 2016 4:57PM

Loin puheesta meille yhteisen GoogleDocsin, johon voi ehkä kätevämmin kommentoida kohta kohdalta puhetta.

Tästä siis huomisiltaan asti aikaa kommentoida, jonka jälkeen torstaina puhe sitten yhdistellään lopulliseen muotoonsa.

Täältä: Puhe Joukkovoimassa 3.9
(kommentin voi lisätä mustaamalla tekstin, ja klikkaamalla dokumentin oikeasta reunasta kommentti-kuvaketta).

LS

Lauri Snellman Thu 1 Sep 2016 6:59PM

Puheeseen on tullut arvokkaita kommentteja. Missä vaiheessa kokoamme puheen? Pystyn itse katsomaan sitä aikaisintaan huomenna perjantaina iltapäivän lopussa.

VS

Ville Saarinen Thu 1 Sep 2016 8:08PM

Hieman ollaan aikataulusta jäljessä, jos muillekin käy niin siirretään dedistä huomisiltaan. Ehdin osallistumaan n klo 15.00 alkaen huomenna puheen kokoamiseen :)

VS

Ville Saarinen Thu 1 Sep 2016 8:11PM

@antonmoisseev miltä Anton teikäläisestä tuntuu tuo puhe? Puheen pitäjänä koen, että sun omat kommentit vois olla kans arvokkaita tässä. Esim tuo huudattamisosuus ei välttämättä luonnistu yhtä hyvin kaikilta puhujilta, kuinka luonteva se olis sulle?

AM

Anton Moisseev Fri 2 Sep 2016 9:58AM

Moikka!

@villburn

Pahoitteluni kun en ole aiemmin kommentoinut, hyvin työntäytteinen viikko ollut. Nyt olen lukenut pari kertaa läpi ja laittanut muutamia muutoksia kieleen, lähinnä sen mukaan, että mikä tuntuisi itselle paremmalta sanoa. En mitään isoja muutoksia.

Lueskelin hieman kommentteja ja kommenttina niihin, joissa mainittiin, että "pitäisikö lisätä joku asiantuntija asia tai tekninen asia EU:sta", niin mielestäni ei todellakaan. Mieluummin vähemmän niitä kuin enemmän. Nyt puhutaan duunareille ei yliopistossa.

AM

Anton Moisseev Fri 2 Sep 2016 10:02AM

Ja en ole ikinä ennen huudattanut ketään, joten ihan uutta olisi. Kokenut kuiteskin olen saamaan haluttoman ihmisjoukon sanomaan miun tahtiin asioita opettajana kuiteskin :D

AM

Anton Moisseev Fri 2 Sep 2016 2:05PM

Mie nyt tulostan ton mikä on tossa, kun ei ole muutakaan saatavilla. Pitää ruveta treenaamaan puhetta.

Load More