Loomio
Fri 10 Jun 2016 2:03PM

Tiedonkeruu -> nettisivu/verkkolehti jne?

KP Katariina Pietiläinen Public Seen by 316

Eli tosiaan tarkoituksena olisi tuulettaa poliittisen järjestelmämme ylimpiä rakenteita, aka EU:n niitä elimiä joista ehkä vähän harvemmin puhutaan. (No riippuu kenen kanssa puhuu toki :D)

Mun ehdottama idis, oli siis rakentaa transparency kampanjan ympärille tietopaketti, joka raivaisi varmistetuin viittein ja havainnollistavien kuvien avulla uutta tilaa julkisessa keskustelussa. Jos Hesari ei viitti kirjottaa, niin kirjotetaan itse jne.

Etuna tässä on se, että pohjalla on jo eurooppassa leviävä kampanja, eli ihan nollasta ei tarvitse lähteä.

Sitaateissa kampanjan teksti, perässä mun jorinaa

>"suora lähetys kaikista Euroopan neuvoston, Euroryhmän, ESM valtuuston (Euroopan vakausmekanismi) ja Talous- ja rahoitusasioiden neuvoston kokouksista sekä myöhemmin julkaistava virallinen selostus kaikista edellä mainitun kaltaisista kokouksista"

→ Näistä selkeät esitykset mitä ovat, ketä niissä toimii, mistä päättävät, vähän historiaa, ketä suomalaisia ollut.

>" Kattava kuvaus jokaisesta EKP:n neuvoston tapaamisesta julkaistavaksi kolmen viikon jälkeen kokouksesta. Lisäksi täydellinen selostus julkaistavaksi kahden vuoden sisällä "

Voisi olla vaikka jotain jorinaa siitä, miten eurokriisin mittaan EKP:n on tehnyt epätavallisia toimia. Onko valta muuttunut ja miten. + tietty kaikki että kuka sitä johtaa ja ketä siellä on jne. Ja tietty keskuspankeista voisi muutenkin jorista. Esim. vertailu FEDin kanssa? Ja keskuspankkitoiminta ylipäätään.. Meneekö vähän ohi?

>"perusteellinen lista kaikista Brysselin lobbaajista sekä rekisteri lobbaajien ja vaaleilla sekä ei vaaleilla valittujen EU virkamiesten neuvotteluista"

->  (Jaana Kivi? Jotain jorinaa vapaaehtoisesta rekisteristä. Ketkä on jarruttanut (Jäättenmäen mukaan ainakin stubb))

>"sähköinen julkaisu kaikista TTIP:n asiakirjoista ja täysi läpinäkyvyys kaikissa TTIP-neuvottelun vaiheissa" 

-> (Tästä saanee aika kivasti tietoa jo. Voisi tehdä jonkun tiivistelmän, ja sitten linkkejä muille sivuille)

  • DiEM25 esittely
  • mun mielestä voisi olla jotain että ”Olemme DiEM25 innoittamia, mutta teemme kaiken hyvin omaehtoisesti, tai että pidätämme oikeuden olla erimieltä varoufakisin kanssa ja noin. Perustavoitteemme on tuulettaa EU keksustelua suomessa, jota tällä hetkellä yhä tuntuu dominoivan hörhöt ja jotkut Eurooppanuoret ja tietynlainen hiljaisuus

Sitten pitäisi kanssa olla budjettikurisopimuksesta.

Eli ekaksi pitäisi kerätä tietoa ja sitten muotoilla siitä kiinnostavaa ja helposti tajuttavaa. Aika kunnianhimoista, mutta jos olisi muutamakin tekijä niin voisi kai onnistuakkin.

Thoughts?

DU

Laura Sarpola Fri 10 Jun 2016 3:39PM

Tämä kuulostaa tosi hyvältä. Liian laajaksihan tekstejä/tietopaketteja ei kannata päästää, mutta kyllä esimerkiksi näistä mutkikkaista jutuista kuten jotain keskuspankkien toiminnasta noin yleisesti voisi tehdä tietoiskun. Valottaa historiaa ja niin edelleen. Ei varmasti kannata lähteä yksin kasaamaan näin laajaa juttua, vaan juuri tarvitsisi useita aktiivisia osallistujia! Kuten tuolla videonkin yhteydessä oli puhetta, niin työtä varmasti vaatii, mutta samalla sitä oppii, voi oivaltaa uutta - ja ennen kaikkea, kyllä se työ varmasti kannattaa. Ihmiset kiinnostuu, kun ne tietää mistä on kyse ja miksi nykytilanne ei ole ok!

VS

Ville Saarinen Fri 10 Jun 2016 5:26PM

@katariinapietilain Joo komppaan, jos vain kiinnostus riittää, niin ensin voi olla ihan hyvä ns kartottaa laajemmin koko aihepiiriä ja sitten prosessin edetessä alkaa tiivistämään/karsimaan pois epäolennaisuuksia. Jäljelle jää sitten todennäköisesti aikalailla olennaiset asiat.

Audiovisuaalisen matskun kanssa jonkun verran työskennelleenä lähtisin ehkä tässäkin alusta asti pistämään pienen varauksen jonnekin takaraivoon sen miettimiseksi, että mikä on nettisivun ja videon suhde toisiinsa. :) Aika iso kysymys mun mielestä on myös se, että tehdäänkö nettisivusta ns infosivu vai kampanjasivu? Näiden kahden välillä on (mun mielestä) oleellisia rakenteellisia eroja:
* Ensimmäinen pyrkii usein vaikuttamaan ihmiseen esim narratiivin kautta ja saada aikaan reaktion (poliittisesti latautunut, pyrkii tavoitteeseen, on tarpeeksi ytimekäs ja toimintaan ohjaava)
* Infosivu on jollain tavalla "neutraalimpi" kokoelma tietoa, josta voi hakea haluamansa esim valikkorakenteen avulla (kun tietää jo etukäteen mitä etsii)

Vai tehdäänkö jonkinlainen risteytys kummastakin?

DU

Laura Sarpola Sat 11 Jun 2016 6:34AM

Tuo on kyllä hyvä kysymys @villburn.

Olisko jonkinlainen yhdistelmä toimiva? Jotenkin kavahdan aina kaikessa kauheen mustavalkoista rajanvetoa että "tää ei nyt kuulu tähän koska X" :smiley: ei sillä että olisit siis sellaista nyt ehdottanut, mutta tavallaan usein sellanen yhdistelmä voisi toimia. Musta se (sellanen jokseenkin politiikkamainen) kampanjointi voi tapahtua rehellisesti ja avoimesti vasta sitten, kun ihmisillä on mahdollisuus saada myös tietoa asioista.

Toisin sanoen: meillä informaatiota JA kampanjaa, joka vetoais oletettavasti parhaiten, jos sen tueksi saisi myös informaatiota. Myös mun mielestä tulevaisuutta ajatellen, verrataan nyt vaikka viime vaalien puolueiden julkaisemia ohjelmia ja seuranneita toimenpiteitä. Ihmisille tuli ihan järkytyksenä, miten asiat voidaan ilmaista aivan päinvastoin, kuin mitä oikeastaan sanottiin. Me halutaan olla avoimia heti alusta alkaen, eikö totta? (Vaikka toivottavasti kukaan ei Diemiin joutuisikaan pettymään, tietenkään!)

Toki osa oletetusta yleisöstä tarvii pelkän kampanjan hoksatakseen, onko Diem heitä varten vai ei - mutta se perustuu juuri siihen, että niillä on jo se tarvittava tieto. Tai ainakin ne uskoo että on :sweat_smile:

EU on niin monimutkainen ja siitä liikkuu niin paljon väärää tietoa, että sen infon (ja täten myös sen informoivan tekstin sekä videon/videoiden) yhdistely kampanjointiin olis ainakin henk.kohtaisen mielipiteeni mukaan aika hyvä idea.

Onko se teknisesti mahdollista, siitä mä nyt taas sitten en enää tiedä.

KP

Katariina Pietiläinen Sat 11 Jun 2016 7:59AM

MJuu, mun mielessä olisi nimenomaan tuommoinen hybridi. Että tavallaan olisi sellainen infosivumeininki, mutta kuitenkin semmoinen konkreettinen vaatimus mihin ihmiset voivat osallistua kirjoittamalla vetoomuksen ja vaikka kehottaa kysymään kansanedustajansa mielipidettä asiasta tms.

VS

Ville Saarinen Sun 12 Jun 2016 7:22PM

@katariinapietilain @laurasarpola

Pitäisikö meidän esim irroittaa yksi ketju ihan sitä varten, että funtsitaan jo valmiita hyvin tehtyjä/informatiorikkaita sivuja ja matkitaan sieltä hyviä ja kerronnallisesti toimiva tapoja esittää tällaisia vaikeitakin asioita helposti ja ymmärrettävästi?


Tuo keskustelu siirretty: Mallisivuja ja debaattia rakenteesta-ketjuun :star:
Jatketaan täällä alkuperäisellä tiedonkeruu ja sisältöasialla:)

VS

Ville Saarinen Thu 16 Jun 2016 7:41PM

@laurasarpola @katariinapietilain
aah sori, nyt voisin vähän taas kontribuoida alkuperäiseenkin keskusteluun :sweat_smile:

Laura:Toisin sanoen: meillä informaatiota JA kampanjaa, joka vetoais oletettavasti parhaiten, jos sen tueksi saisi myös informaatiota. Myös mun mielestä tulevaisuutta ajatellen, verrataan nyt vaikka viime vaalien puolueiden julkaisemia ohjelmia ja seuranneita toimenpiteitä. Ihmisille tuli ihan järkytyksenä, miten asiat voidaan ilmaista aivan päinvastoin, kuin mitä oikeastaan sanottiin. Me halutaan olla avoimia heti alusta alkaen, eikö totta? (Vaikka toivottavasti kukaan ei Diemiin joutuisikaan pettymään, tietenkään!)

joo todellakin, mä ainakin haluan, että ollaan avoimia! Joka tavalla haluaisin ainakin itse, että me korostettaisiin DiEM25:n tarjoamaa näkemystä suoremmasta ja avoimemmasta demokratiasta jonkinlaisena uutena ja entistä laajempana yhteisen julkisen kenttänä, ja siten väylänä parempaan yhteiskuntaan. Avaan tässä ketjussa vähän sitä mitä meinaan kehittävällä demokratiakäsityksellä, koska tämä on niin tärkeä pointti mun ajattelussa.

Mä koen, että monet ovat disillusioituneet nykyiseen individualistiseen ihmisnäkemykseen ja vieraantuneet politiikasta, koska se näyttäytyy yhä vahvemmin poliittisen eliitin leikkikenttänä ja sitä kautta nimenomaan intressiryhmien välisenä jatkuvana valtataisteluna. DiEMin avulla me voitaisiin olla luomassa pohjaa erilaiselle innostavammalle käsitykselle demokratiasta, ja määritellä uudestaan sana "politiikka" merkitykseltään paljon laajempana ja positiivisempana kuin mihin ollaan totuttu. Lisäksi tän jaottelun avulla voitaisiin myös selittää nykyisiä ongelmia ja sitä, miksi edustuksellinen demokratia toimii nykyisellään huonosti.

Miten toi voisi näkyä nettisivun/kampanjan sisällössä? Ehkä jotenkin niin, ettei lähdettäisi mukaan siihen vanhaan intressiryhmien "valtataisteluun", vaan koitettais ottaa hieman etäisyyttä nykysysteemiin ja arvioida sitä nimenomaan kokonaisuutena, sekä nostaa esiin myös niitä edustuksellisen demokratian heikkoja kohtia, ja samalla koittaa muistuttaa, että edustuksellisen demokratian ongelmat eivät ole osoitus demokratian heikkoudesta yleisesti, päinvastoin, ne ovat osoitus aidon demoksen puutteesta.

Nää menee mun mielestä DiEM25:n ajatusten kanssa aika hyvin yhteen, ja taitaa olla myös syy siihen miks jaksan täällä innostuneena kirjotella iltamyöhään!

Eli lyhykäisyydessään: :eu: + Democracy = :clap: