Loomio
Fri 23 Dec 2016 4:52PM

New Deal-keskustelu alkavan vuoden alussa

LS Lauri Snellman Public Seen by 432

Laitan käyntiin äänestyksen talouspolitiikkaa koskevasta jatkokeskustelusta vielä ennen joulua. Hyvää joulua! :)

Lähetimme ideoita New Deal- ja läpinäkyvyyspapereihin. Papereista koostetaan politiikkapapereita vuodenvaihteen tienoilla, jotka sitten tulevat keskusteltaviksi. Keskustelimme Helsingin 1. paikallisosaston kokouksessa ajatuksesta pitää keskustelutilaisuus New Deal-paperista. Marraskuun keskustelu jäi hieman ilmaan, kun talouspolitiikka on vaikea aihe. Esiin nousi ajatus käydä keskustelu New Deal-paperista Helsingissä asiantuntijoiden johdolla. Paikaksi mietittiin Helsingin yliopistoa.

Tässa luonnos tapahtumaksi:

Edit: Luonnosta voi kommentoida ja omia ideoita voi lisäillä myös täällä GoogleDocsissa.

>Suomen DiEM25 ja Helsinki DSC1 järjestävät keskustelun Helsingissä DiEMin talouspolitiikkapaperista ja Euroopan taloustilanteesta. Tapahtuma järjestetään osana Suomessa Euroopan talouspolitiikasta käytävää keskustelua. Tapahtuma järjestetään tammi-helmikuun vaihteessa tai helmikuun aikana.

>Tapahtumalle varataan tilat, etsitään asiantuntijat, tiedustellaan yhteistyökumppaneita ja järjestetään tiedotus tammikuussa. Keskustelu on puoliakateeminen julkinen foorumi, joten pyrimme saamaan tilat käyttöön ilmaiseksi joko yliopistolta tai Helsingin keskustan kirjastoista. Tapahtuman järjestävät Helsinki DSC 1:n jäsenet yhdessä mahdollisten yhteistyökumppanien kanssa.

>Asiantuntijat alustavat keskustelun, esimerkiksi puhumalla talouspolitiikan vaihtoehdoista, Euroopan talousongelmien syistä tai kommentoimalla paperin politiikkaideoita.Tilaisuus on deliberatiivinen foorumi Euroopan taloustilanteesta: paperin ehdotuksista keskustellaan, niistä kommentoidaan ja niille laaditaan täydentäviä tai vastaehdotuksia. Lopuksi muutos- tai täydennysehdotuksista äänestetään.

>Tapahtuman tarkempi konsepti, järjestelytyöt ja niiden tekijät selvitellään Loomio-suunnittelukeskustelussa vuoden alussa. Keskustelussa sovitaan myös järjestelyissä käytettävistä kommunikointikanavista.

DU

Lauri Leponiemi Tue 17 Jan 2017 8:17PM

Kannattaisiko kokous järjestää 6-10.2. viikolla tai ehkä jopa myöhemmin, jos aikataulu vielä elää?

Deadlinestä ei mielestäni kannattaisi puhua ennen työnjakoa ym. tapahtuman edellytyksiä. Ts. ei soitellen sotaan.

TR

Tuulia Reponen Sat 7 Jan 2017 6:05PM

Ennen kun mennään yksityiskohtiin, haluaisin varmistaa, että tapahtuman järjestämiseksi löytyy riittävä tahtotila Helsingistä. @laurileponiemi äänestit tapahtumaa vastaan. Haluatko avata äänestyspäätöstäsi?

VS

Ville Saarinen Sat 7 Jan 2017 6:48PM

@laurisnellman @tuuliareponen

Ennen kun mennään yksityiskohtiin, haluaisin varmistaa, että tapahtuman järjestämiseksi löytyy riittävä tahtotila Helsingistä. @laurileponiemi äänestit tapahtumaa vastaan. Haluatko avata äänestyspäätöstäsi?

Tärkeä pointti. Ihan kahdestaan meidän ei välttämättä kannata tätä lähteä järjestämään Lauri S:n kanssa.

Kannattaisiko kokous järjestää 6-10.2. viikolla tai ehkä jopa myöhemmin, jos aikataulu vielä elää?

Itselleni käy tuo ajankohta kyllä. Ei mielellään ainakaan aikaisemmalla viikolla, koska silloin itselläni on yksi vuoden ehdottomasti haastavimmista ja isoimmista tenteistä.

LS

Lauri Snellman Tue 17 Jan 2017 6:40PM

Paperin kommenttien DL on maaliskuun alussa. Kannattaisiko ajoittaa kokous helmikuun kahdelle viimeiselle viikolle?

Ottaisin mielelläni yhteyttä Patomäkeen tiloista, mahdollista puhujista ja yhteistyökumppaneista. Voinko aloittaa alustavat keskustelut?

VS

Ville Saarinen Tue 17 Jan 2017 7:40PM

Jos mahdollista, niin ota vain yhteyttä ja kysele alustavasti, että onnistuisiko. @laurileponiemi ei ole näköjään ehtinyt/huomannut vastata, Nykäisen häntä facebookissa hihasta.

Mun puolesta voidaan sitten keskustella enemmän järjestelyistä vaikka ensi maanantain kokouksessa ja lyödä aikataulut lukkoon.

DU

Lauri Leponiemi Tue 17 Jan 2017 8:10PM

Pahoittelen viime aikoina esiintynyttä passiivisuuttani diem keskusteluissa, mutta siis piti vain mainita että jo viimeksi ryhmäkeskusteluiden anti jäi vähäiseksi, koska ihmisillä ei ollut valmiuksia keskustella talousasioista.

Ajattelin että joko esitelmien aiheita tai ryhmäkeskusteluita pitäisi moderoida helpommin lähestyttäviksi.

VS

Ville Saarinen Tue 17 Jan 2017 8:50PM

Pahoittelen viime aikoina esiintynyttä passiivisuuttani diem keskusteluissa, mutta siis piti vain mainita että jo viimeksi ryhmäkeskusteluiden anti jäi vähäiseksi, koska ihmisillä ei ollut valmiuksia keskustella talousasioista.

Hyvä pointti, miten me voitais parantaa tätä tilannetta? Pidempi tilaisuus, paremmin suunnitellut ja strukturoidut ryhmätyöskentelytavat?

Mun mielestä vois olla hyvä, että jokaiselle ryhmälle olisi oma ohjaaja paikalla tukemassa keskustelun kulkua. Jotta työskentely olisi rentoa jokaisessa työryhmässä voitaisiin esittäytyä ensin ja ohjaaja voisi yrittää purkaa jännitystä tuntemattomien ihmisten kesken jollain pienellä alkuaktiviteetilla (huumori/normien rikkominen jollain hauskalla tekemisellä toimii yllättävän hyvin jännitysten purkamiseen).

Lisäksi asiantuntijoita pitäisi saada hyödynnettyä keskusteluissa mahdollisimman hyvin. Viimeksi mielestäni tässä ei kunnolla onnistuttu. Ohjaajalla voisi olla myös esim läppärillä pieni tietopankki talousasioista valmiiksi mietittynä, ja netistä voisi poimia Varoufakiksen ja esim Galbraithin videovastauksia heidän haastatteluistaan. Näitä voitaisiin käyttää tukena, jotta ryhmäkeskustelulla olisi ja pysyisi selvä runko.

Työnjaosta: voin suunnitella teknisen ja graafisen puolen ainakin. Nyt on jo hieman kokemustakin ;)

TR

Tuulia Reponen Thu 19 Jan 2017 8:03AM

Ei kannata lähteä soitellen sotaan, ei. Kerronpa kuitenkin omat suosikkiajankohtani eli joko 4-6.2. tai 17.-19.2. Silloin voisin osallistua toimintaan f2f.

TR

Tuulia Reponen Sun 22 Jan 2017 4:40PM

DiEMin new dealissa ei vissiin hirveesti pohdita vaihtoehtotalouden mahdollisuuksia? (Esim. tuottaja- ja kuluttajaosuuskunnat, yhteisövaluutat, yhteisörahoitus, osallistuva budjetointi, eettinen pankkitoiminta, aikapankit, ruokaosuuskunnat jne.) Laitan Joensuun vaihtoehtotalous-illasta matskua luettavaksi. Ehkä niistä tulee inspiroituneita ajatuksia?

RA

Risto Ala-Kaila Fri 27 Jan 2017 9:26AM

Kapitalismia niin mikro kuin makrotasollakin (finanssipolitiikkaa) on tosiaankin toteutettu varsin vaihtoehdottomasti jo monet vuosikymmenet ottamatta huomioon että taloudenpidon tärkein järjestävä periaate on solidaarisuus (kuten Malaska Threefolding -teoriassaan väittää ks. Wilenius: https://app.box.com/s/jlx34psvu47uf7d2bwqt9xjedghtx6h5).

Kohtalonkysymys kapitalismille (ja siihen perustuvalle länsimaiselle yhteiskuntasopimukselle) on kuinka paljon yksityisomistusta kyetään "jakamaan" yhteisöresursseja kannattelevien arvojen mukaisesti. Kumpuniemen mainitsemat arvot (ks. Tuulien liite yllä) yritin järjestää Malaskan mallin mukaiseen kolmeen koriin:
Monimuotoisuuden huomioonottava Tasa-arvo ja siitä johdettu Oikeudenmukaisuus ja Demokratia (=sosiaalinen järjestys)
• Ympäristön Kestävyydelle pohjautuva Yhteistyö joka ilmenee Solidaarisuutena taloudenhoidossa (=taloudellinen järjestys)
• vähemmälle huomiolle helposti jäävä yksilöllisyyden ja ihmisoikeudet huomioonottava Autonomia näyttäytyy mielipiteen-, ilmaisun- ja uskonnonvapautena kulttuurielämässä (=henkinen järjestys)

Valitetavasti mulle on noi maanantai- ja keskiviikkoillat kiinni pitkälle kevääseen ja mainittu tiistaikin (7.3.) saattaa näillä näkymin mennä osallistavan aluetyön merkeissä.

Load More