Loomio
Sun 30 Oct 2016 2:38PM

Edistyksellinen agenda

LS Lauri Snellman Public Seen by 366

DiEMin politiikkapapereita valmistellaan nopealla vauhdilla (https://diem25.org/progressive-agenda-for-europe/). Ensimmäinen vaihe on ideoiden kerääminen talous-, avoimuus- ja pakolaispolitiikasta, mikä pitäisi saada tehtyä jo marras-joulukuussa.

Kannattaisiko Suomen DiEMiläisten järjestää sarja julkisia keskustelutilaisuuksia esim. talouspolitiikasta? Tavoitteena on luoda tila julkiselle harkinnalle keskustelun ja taloutta koskevan tiedon levittämisen avulla (ts. tila asialliselle deliberaatiolle, https://en.wikipedia.org/wiki/Deliberative_democracy) ja samalla houkutella DiEMiin uusia jäseniä. Keskusteluihin voisi käyttää vaikkapa seuraavaa formaattia:

  1. Varataan julkinen keskustelutila ja tiedotetaan tapahtumasta. Tapahtuma voidaan järjestää yhteistyökumppanien kanssa, jotka levittävät tietoa tapahtumasta ja tuovat asioita asialistalle.
  2. DiEMin toimintaa esitellään lyhyessä aloituspuheenvuorossa. Asiantuntijat pitävät lyhyitä esitelmiä, joissa esitellään taloustilannetta, Euroopassa harjoitettua talouspolitiikkaa ja eurokriisin syitä. Esitelmissä tarjotaan vaihtoehtoja talouspolitiikaksi ja taloudellisiksi instituutioiksi.
  3. Talouspolitiikan vaihtoehdoista, tavoitteista ja politiikan ajamista intresseistä käydään keskustelua. Osallistujat ja asiantuntijat arvioivat eri ehdotuksia. Ehdotuksista kootaan vaihtoehtoisia konsepteja, jotka kirjataan ylös ja välitetään eteenpäin. Lopuksi kokous suosittelee yhtä vaihtoehdoista joko konsensuksella tai äänestämällä.
  4. Ideat kootaan dokumentiksi. Dokumentti voidaan myös joukkoistaa, jolloin kommentointia voidaan jatkaa. Lopuksi ideat luovutetaan politiikkapaperia laativille asiantuntijoille.

Onko tilaisuuksia vielä mahdollista valmistella tälle vuodelle? DiEMin tulisi järjestää tilaisuus ainakin Helsingissä, Tampereella ja Joensuussa. Keitä asiantuntijoita kutsumme? Ketkä voisivat olla yhteistyökumppaneita? Onko keskusteluformaatti sopiva?

DU

Lauri Leponiemi Thu 3 Nov 2016 9:45AM

Itselle tuli mieleen nuorisosäätiöt / nuorisotalot ja eri seurakuntien tilat. Seurakuntien tilavuokrat on kai samaa luokkaa kuin yliopistolla, jollei kyse ole sitten jostain muistotilaisuudesta tms.

Entäs eri sivistysliitot?

LS

Lauri Snellman Mon 7 Nov 2016 9:51AM

Kokous siis järjestetään, hienoa! Se luultavasti pidetään jossain Helsingin keskustan kirjastossa (Rikhardinkatu, Töölö, Pasila, Kallio) aivan kuun lopussa. Kokoukseen saadaan todennäköisesti myös asiantuntevat alustajat.

Kokouksen tiedotukseen tarvitaan vielä apua. Tunnetteko ihmisiä tai ryhmiä, joilla olisi mielenkiintoa kokouksen teemoihin? Heille pitäisi kertoa kokouksesta. Kokoukselle pitäisi myös järjestää nettimainonta (voitko @villburn järjestää sitä?)

Kokoukselle pitäisi valita teema. Mahdollisia teemoja ovat

  1. elvytyspolitiikka vs uusliberalismi
  2. eurokriisin syyt ja ratkaisut 3: talouspolitiikan instituutiot: vahva kansallisvaltio vai ylikansallinen hallinta?
  3. talous ja demokratia globalisoituneessa Euroopassa.

Voisiko näistä tehdä äänestyksen?

VS

Ville Saarinen Mon 7 Nov 2016 12:30PM

Hienoa tosiaan!
@laurileponiemi seurakuntien tiloja ehkä hieman välttäisin (ainakin itse koen sen jollain tapaa leimaavaksi). Julkiset tilat olisivat ehkä tässä mun mielestä juuri inklusiivisuuden kannalta parhaat vaihtoehdot. Sivistysliitoista en itse tiedä oikeastaan yhtään mitään. Osaako joku muu sanoa?

@laurisnellman

Se luultavasti pidetään jossain Helsingin keskustan kirjastossa (Rikhardinkatu, Töölö, Pasila, Kallio) aivan kuun lopussa. Kokoukseen saadaan todennäköisesti myös asiantuntevat alustajat.

  • Viitsitkö avata tähän hieman niitä samoja infoja, joita puhuttiin puhelimessa vkloppuna? Käsitin silloin, että Patomäki voisi saada yliopistolta tilan järkättyä? Toisaalta tosiaan yliopistokin karsii aika vahvasti, joten kirjastot ehdottomasti mielestäni vaihtoehtona parhaimmasta päästä. Miten oli kirjastojen hintojen laita?

Kuun loppu on todennäköisesti hyvä ajankohta. :thumbsup: Pidetäänkö viikolla vai vkloppuna?

@laurisnellman

Tunnetteko ihmisiä tai ryhmiä, joilla olisi mielenkiintoa kokouksen teemoihin?

Kävin tosiaan HY:n Attacin talouspoliittisessa keskustelupiirissä oppimassa ja samalla vähän mainostamassa meidän tilaisuutta :) sieltä ainakin voisi tulla (n 3-5 kpl) asiasta kiinnostuneita henkilöitä mukaan, mutta voisin ottaa vielä yhteyttä myös Hetaan, joka pitää (ei ollut tuolloin itse paikalla) kyseistä keskustelupiiriä.

LS

Lauri Snellman Mon 7 Nov 2016 6:55PM

Yritän kokouksen päiväksi joko to 24., ma 28. tai ti 29. pvä. Kokous järjestetään joko Pasilan tai Rikhardinkadun kirjastossa. Aikataulu on liian tiukka yliopistovaraukselle, ja se tekee muistakin järjestelyistä tosi vaikeita.

Pasilassa ongelmana on korkea hinta (90e/2h) ja lyhyt aika (2h). Rikhardinkadulle saadaan vain 40 henkeä. Tällöin tilaisuus kestää ehkä n. 3h (90 e). Epävarman rahoituksen takia saatamme järjestää vain 2h ja mennä lopuksi keskustelemaan vaikka oluelle. :) Miten tilanvuokra maksetaan?

Kaoottinen organisaatio on ollut ongelmana koko ajan. Ilmoitan järjestäjänä vain DiEM Finland, kun sillä nimellä olemme toimineet tähän asti. Muutenkin alkaa tuntua siltä, että Suomen DiEM kannattaisi järjestää omaksi kattoyhdistyksekseen, jonka alajärjestöjä DSCt ovat (jossain vaikkapa sääntökommenttikeskustelussa esittämäni mallin mielessä). Kannattaisiko asiaan liittyvää sääntöjen tulkintaa tiedustella vaikka CC:stä?

VS

Ville Saarinen Mon 7 Nov 2016 12:45PM

@laurisnellman

Kokoukselle pitäisi myös järjestää nettimainonta (voitko @villburn järjestää sitä?)

En ole henk koht nettimainonnasta kovinkaan hyvin perillä. Oletan, että kyse olisi siis esim facebookissa tapahtuvaa ns "tapahtumamainontaa", eli luodaan tapahtuma facebookkiin ja kutsutaan sinne nimenomaan omista verkostoista ihmisiä. Tämä vaatii toimiakseen mahdollisimman monien vertaisten aktiivista osallistumista ja tapahtuman jakoa joko omalla seinällä julkisesti, tai sitten vertaisryhmissä (esim Joukkovoiman ryhmä, Attacin ryhmä jne). Lisäksi Diem25 Finland-facebook-ryhmä on varmaankin yksi potentiaalisimmista paikoista, jossa voidaan tapahtumaa mainostaa, Muu mainonta on maksullista (voidaan myös kerätä kolehti?).

Meidän kannattaa lisäksi mun mielestä pohtia hieman sitä, että mikä olisi paras tapa brändätä tapahtuma. Organisoitumiskokousta ei ole järjestetty ja meillä ei vielä siksi ole virallista DSC Finland-mandaattia. Siksi on varmaan paikalla vähän miettiä että pitääkö meidän esiintyä esim Helsinki1 DSC-nimellä tms?

LS

Poll Created Mon 7 Nov 2016 7:04PM

Kokouksen teema Closed Sat 12 Nov 2016 9:01PM

Tässä on neljä vaihtoehtoa kokouksen teemaksi:

Yes: elvytyspolitiikka vs uusliberalismi
No: eurokriisin syyt ja ratkaisuvaihtoehdot
Block: vahva kansallisvaltio vai ylikansallinen taloushallinto?
Abstain: talous ja demokratia globalisoituneessa Euroopassa.

Aikaa äänestämiselle on aina perjantai-iltaan (klo 23) asti.

Results

Results Option % of points Voters
Agree 0.0% 0  
Abstain 100.0% 3 VS DU LS
Disagree 0.0% 0  
Block 0.0% 0  
Undecided 0% 34 JK TV T TB MS DU KP KN TR ST JJO IM MM AM ES MN HL PF HP ML

3 of 37 people have participated (8%)

LS

Lauri Snellman
Abstain
Mon 7 Nov 2016 7:07PM

Tämä teema kattaa kaikki muut. Sitä paitsi elvytyspolitiikka vs uusliberalismi sekä eurokriisin syyt ovat aika käsiteltyjä. Kansallisvaltio vs ylikansallinen talous vaatisi paljon poliittista taustoittamista, että siitä voisi keskustella kunnolla.

DU

Lauri Leponiemi
Abstain
Tue 8 Nov 2016 7:49PM

Tuntuu siltä että tähän kuvaukseen sisältyy kaikki mistä kannattaa tällä hetkellä välittää. :thumbsup:

VS

Ville Saarinen
Abstain
Wed 9 Nov 2016 10:41PM

Politiikkapapereihin on määritelty seuraavat aiheet:
1. Transparency,
2. Refugees and Migration
3. the European New Deal
4. Labour
5. Green Investment
6. A European Constitution
Kyseinen aihe onnistuu koskettamaan kaikkia paitsi 2:sta.

LS

Lauri Snellman Tue 8 Nov 2016 5:24PM

Tilaisuuden päiväksi on varmistunut 28.11. Tiedustelen vielä joitain tilavaihtoehtoja, kuten Rikhardinkadun kirjastoa ja työväenliikkeen kirjastoa (http://www.tyovaenperinne.fi/).

Tilanvarauksissa rajoittavina tekijöinä on hinta. Rikhardinkadulla hinnaksi tulisi 60e/2h, mikä rajaisi keskusteluaikaa. Toisaalta en ole valmis ottamaan tilaisuudesta 90e riskiä. Ovatko Helsingin DiEMiläiset (@villburn @katariinapietilain @heikkipatomaki @timokuusiola @kimmoneihum @laurileponiemi @jaakkokorhonen ) valmiita tulemaan mukaan kokousmaksun maksamiseen?

Tiedustelen myös vaihtoehtoa saada tilat Työväenliikkeen kirjastolta. Kirjasto on täynnä 1900-luvun työväenliikkeen symboliikkaa: AY-liikkeen viirejä, demari- kommunisti- ja vassaripoliitikkojen kuvia, vasemmistomusiikkia... Onko paikka liian (puna)värittynyt, että esim. sosiaaliliberaalien oikeistolaisten/porvarien tai nuorten demokratia-aktivistien olisi helppoa tulla sinne?

Pyytäisin vastaamaan tähän viestiin nopeasti ja tagaamaan minut (@laurisnellman ), että pystyn varaamaan tilat jo huomisen (keskiviikko) aikana. Muistakaa myös äänestää kokouksen teemasta!

Load More