Loomio
Mon 5 Dec 2016 11:09AM

Transparency policy paper proposal

TR Tuulia Reponen Public Seen by 387

Jos haluamme osallistua Transparency PP:n muodostamiseen, meillä on vielä noin puolitoista viikkoa aikaa kerätä ajatuksia lähetettäväksi paketiksi. Olisiko teillä halua kokoustaa esim. jitsissä tämän vuoksi? Jos, niin milloin teille sopisi? Kopioin tähän alle Judithin viikko sitten lähettämän viestin. Siinä on mm. linkki transparency-kyselyyn.

GOOGLE DOCS BRAINSTORMAUSTA VARTEN


Dear all,

We finally have a questionnaire for Transparency! It doesn't contain anything too surprising, but maybe it will still help a few groups who weren't sure where to start.

The questionnaire: https://diem25.org/wp-content/uploads/2016/11/DiEM25_Transparency_Questionnaire_English_final.pdf

Keep in mind that, as with the other questionnaires, you are not expected to answer all questions; you can answer just one or a few of them. Please send your contributions to [email protected] so that they can be added to the public database of proposals at https://docs.google.com/document/d/1rCEeonwcwgPsQ_x4-dkTk6A_W1Gcr-ZnY3loczFJROY/edit?usp=sharing . If you have submitted something and do not see it listed in the related database (all linked from https://diem25.org/progressive-agenda-for-europe/) within 24 hours, let us know, so that we can check what happened. The deadline for the initial round of proposals is December 15.

Please forward the questionnaire to all DiEM25 groups you're aware of.

Best wishes,

Judith

TR

Tuulia Reponen Mon 12 Dec 2016 8:44PM

Vähän vaikea muodostaa kantaa äänestämällä jotain noista kolmesta, joista yhtä on avattu kunnolla ja kahta muuta kuvattu suppeasti. Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että avoimuuden kulttuuria tulee kannustaa niin julkishallinnossa kuin yksityisellä ja kolmannella sektorillakin. Poliitikkojen yksityiselämän rajaaminen julkisen tiedonsaannin ulkopuolelle ei ole aina perusteltua, jos esim. perhesuhteet ja työ vaikuttavat toisiinsa. Rajaisin läpinäkyvyyttä mahdollisimman vähän, vain kun se on yleisen tai yksilön turvallisuuden kannalta perusteltua.

RA

Risto Ala-Kaila Tue 13 Dec 2016 3:14PM

Äänestäminen ei näin avoimien suositusten osalta ole välttättä mielekästä. Sen sijaan voisimme koota keskeiset kohdat Avoimen hallinnon toimintasuunnitelmasta (alla) ja toivoa että EU:n hallinnossakin sitouduttaisi niihin. Kaikista keskeisistä kohdista on luonnosteltu englanninkielistä päätöslausumaa kumppanuushankkeen kotisivuilla:

http://www.opengovpartnership.org/country/finland

Avoimen hallinnon julistus

Avoimen hallinnon kumppanuushankkeen (Open Government Partnership) jäseninä sitoudumme niihin periaatteisiin, joista on sovittu Ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa, YK:n korruption vastaisessa yleissopimuksessa sekä muissa ihmisoikeuksiin ja hyvään hallintoon liittyvissä kansainvälisissä sopimusasiakirjoissa:

Me tunnustamme, että ihmiset kaikkialla maailmassa vaativat aiempaa avoimempaa hallintoa. He vaativat kansalaisten aiempaa laajempaa osallisuutta yhteisten asioiden hoidossa ja etsivät keinoja, joiden avulla hallinnoista tulee läpinäkyvämpiä, avoimempia, tilivelvollisempia ja tehokkaampia.  Me hyväksymme, että maat ovat eri vaiheissa avoimen hallinnon edistämisessä ja että kukin pyrkii löytämään ne tavat, jotka parhaiten vastaavat paikallisiin tarpeisiin, olosuhteisiin ja kansalaisten toiveisiin.  Me otamme vastaan tämän mahdollisuuden vahvistaa hallinnon tehostamista ja tilivelvollisuutta ja tulemme edistämään sen läpinäkyvyyttä, korruption vastaista taistelua, kansalaisten valtaistamista sekä uusien teknologioiden hyödyntämistä.  Me arvostamme avoimuutta kansalaisten osallistumisessa palveluiden parantamiseen, julkisten voimavarojen hallinnassa, innovaatioiden edistämisessä ja luodessamme turvallisempia yhteisöjä. Me tuemme läpinäkyvyyden periaatteita ja avointa hallintoa tavoitteenamme vauraus, hyvinvointi ja ihmisarvo omissa maissamme ja myös yhä enenevässä määrin yhteenkuuluvassa maailmassa.

Me yhdessä sitoudumme seuraaviin asioihin:

Lisäämme tiedon saatavuutta hallinnon toiminnasta.

Hallinnossa kerätään ja pidetään hallussa tietoa kansalaisten puolesta; kansalaisilla on oikeus etsiä tietoa hallinnon toiminnasta. Me sitoudumme edistämään laajempaa tiedon saatavuutta ja hallinnon toiminnan julkisuutta kaikilla hallinnon tasoilla. Me sitoudumme lisäämään hallinnon rahankäytöstä ja keskeisistä julkisista palveluista ja toiminnoista kertovan tiedon järjestelmällistä keräämistä ja julkistamista. Me sitoudumme tarjoamaan ennakoivasti korkealaatuista tietoa, myös raakadataa, oikea-aikaisesti ja sellaisessa muodossa, joka on kaikkien helposti löydettävissä, ymmärrettävissä ja uudelleen käytettävissä. Me sitoudumme tekemään korjaavia toimenpiteitä silloin, kun tietoa tai asiakirjoja on sääntöjen vastaisesti salattu, ja myös tehokkaasti valvomaan oikaisuprosessia. Me tunnistamme avoimen standardin tärkeyden silloin, kun edistetään kansalaisyhteiskunnan pääsyä avoimeen tietoon ja kun edistetään hallinnon tietojärjestelmien yhteensopivuutta. Me sitoudumme pyytämään palautetta kansalaisilta, sen tunnistamiseksi, mitä tietoa he pitävät tärkeimpänä, ja lupaamme ottaa tämän palautteen huomioon niin pitkälle kuin se suinkin on mahdollista.

Tuemme kansalaisten osallisuutta.

Me arvostamme tasapuolisesti ja ilman syrjintää kaikkien ihmisten osallistumista päätöksentekoon ja politiikan muotoiluun. Kansalaisten osallisuus, mukaan lukien naisten täysimittainen osallistuminen, parantaa hallinnon tehokkuutta. Ihmisten tiedot, ideat ja havainnot ovat hallinnolle arvokkaita. Me sitoudumme tekemään politiikkavalmistelusta ja päätöksenteosta läpinäkyvämpää luomalla ja käyttämällä kanavia julkisen palautteen pyytämiseksi ja osallisuuden syventämiseksi hallinnon toimintojen kehittämisessä, seurannassa ja arvioinnissa. Me sitoudumme suojaamaan voittoa tavoittelemattomien organisaatioiden ja kansalaisyhteiskunnan sekä järjestöjen toimintakykyä noudattaen niitä sitoumuksia, joita olemme tehneet sananvapaudesta, yhdistymisvapaudesta ja mielipiteen ilmaisun vapaudesta. Me sitoudumme luomaan toimintatapoja paremman yhteistyön edistämiseksi hallinnon ja kansalaisyhteiskunnan kesken.

Noudatamme ammatilliselle rehellisyydelle ja lahjomattomuudelle asetettuja tiukimpia vaatimuksia koko hallinnossa.

Tilivelvollisessa hallinnossa virkamiehille asetetaan korkeat eettiset vaatimukset ja toimintaohjeet niiden noudattamiseksi. Me sitoudumme järeisiin korruption vastaisiin politiikkoihin, menettelytapoihin ja käytäntöihin oikeusvaltio-periaatteen vahvistamiseksi ja sen varmistamiseksi, että julkisten varojen hallinnointi ja hallinnon hankinnat ovat läpinäkyviä. Me sitoudumme ylläpitämään tai luomaan lainsäädäntökehikon, joka varmistaa kansallisen tason korkeiden virkamiesten tulo- ja varallisuustietojen julkisuuden. Me sitoudumme säätämään ja myös toimeenpanemaan säädöksiä, jotka suojelevat korruption ilmiantajia. Me sitoudumme julkistamaan korruption ennalta ehkäisemistä ja korruption vastaista toimintaa tekevien organisaatioiden toimintaa ja tehokkuutta koskevaa tietoa. Sama koskee niitä prosesseja, joilla kannellaan näiden elinten toiminnasta, kunnioittaen tiettyjen lainvalvontaan liittyvien tietojen luottamuksellisuutta. Me sitoudumme lisäämään lahjonnan ja muiden korruptionmuotojen vastaisia pelotteita julkisella ja yksityisellä sektorilla, kuten myös jakamaan tietoa ja asiantuntemusta.

Lisäämme uusien teknologioiden saatavuutta avoimuuden ja vastuullisuuden edistämiseksi.

Uudet teknologiat tarjoavat mahdollisuuksia tiedonvaihtoon, kansalaisten osallisuuteen ja yhteistyöhön. Aiomme hyödyntää näitä teknologioita niin, että voimme saada enemmän tietoa avoimeksi siten, että ihmiset paremmin ymmärtävät hallinnon toimintaa ja voivat näin siihen myös vaikuttaa. Me sitoudumme kehittämään sellaisia saavutettavia ja turvallisia ympäristöjä, jotka toimivat alustoina kansalaisten osallistumista, tiedon ja ideoiden jakoa tukeville palveluille. Me tunnistamme, että oikeudenmukainen ja edullinen teknologian saavutettavuus on haaste, ja sitoudumme etsimään lisää verkko- ja mobiiliratkaisuja ja edistämään muiden vaihtoehtoisten osallisuustapojen käyttöä. Sitoudumme osallistamaan kansalaisyhteiskunnan ja yrityselämän hyvien käytäntöjen ja innovatiivisten ratkaisujen löytämiseen uuden teknologian hyödyntämiseen kansalaisten osallisuuden edistämisessä ja hallinnon läpinäkyvyyden lisäämisessä. Me tunnistamme myös, että teknologian saatavuuden lisääntyminen edellyttää sitä, että tuetaan kansalaisten ja hallintojen kykyä sen hyödyntämiseen. Me sitoudumme tukemaan ja kehittämään sekä kansalaisten että hallinnon virkamiesten kykyä teknologisten innovaatioiden hyödyntämiseen. Me ymmärrämme myös, että teknologia täydentää selkeää, käytettävää ja hyödyllistä tietoa, ei korvaa sitä.

Me tunnistamme,

että avoin hallinto on prosessi, joka vaatii jatkuvaa ja kestävää sitoutumista. Me sitoudumme raportoimaan julkisesti niistä toimista, joilla toteutamme näitä periaatteita ja kuulemaan kansalaisia niiden toimeenpanosta. Sitoudumme myös päivittämään sitoumuksemme vastaamaan esiin nouseviin uusiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin.
Me lupaamme toimia esimerkkinä ja edesauttaa avoimen hallinnon edistymistä muissa maissa jakamalla parhaita käytäntöjämme ja kokemuksiamme ja ryhtymällä vapaaehtoisesti toteuttamaan tässä julistuksessa antamiamme sitoumuksia. Meidän tavoitteemme on tukea innovaatioita ja rohkaista edistystä, ei määritellä yhteistyölle vaatimuksia, joita käytettäisiin tuen antamisen edellytyksenä tai maiden paremmuusjärjestykseen arvottamisessa. Me korostamme kokonaisvaltaisen lähestymistavan tärkeyttä avoimuuden edistämisessä ja teknisen avun saatavuutta osaamisen ja toimielinten kehittämisessä.

Me sitoudumme kannattamaan näitä osallisuuden periaatteita kansainvälisessä yhteistyössämme ja tekemään työtä sellaisen maailmanlaajuisen avoimen hallinnon kulttuurin edistämiseksi, joka palvelee ja osallistaa kansalaisia. Sitoudumme edistämään 21. vuosisadan avoimen ja osallistavan hallinnon ihanteen toteutumista.

RA

Risto Ala-Kaila Tue 13 Dec 2016 5:05PM

Avoimen hallinnon toimintasuunnitelma:

https://app.box.com/files/0/f/1639831760/1/f_20668605473

Community-led Local Development:

Komission mukaan paikallinen kehittäminen on yksi tulevan kauden koheesiopolitiikan keskeisistä elementeistä (Fact sheet: http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/informat/2014/community_en.pdf).

Omaehtoinen paikalliskehittäminen rantautuu kaupunkeihin:

Turun kaupungin osallisuuden ja vaikuttamisen toimintamalli:

https://app.box.com/s/3b6vnwzaqyxgbil0uk57wvmdyzgyuhel

Valtioneuvoston demokratiapoliittinen selonteko 2014:

Sitten voisimme vielä löytyykö jotain uutta demokratiapoliittisesta selonteosta muutaman vuoden takaa: Avoin ja yhdenvertainen osallistuminen, Valtioneuvoston demokratiapoliittinen selonteko 2014, Luku 5.3 Avoin hallinto ja avoin tieto, s. 47 ( ks. liite alla).

TR

Tuulia Reponen Tue 13 Dec 2016 5:37PM

@laurileponiemi saanet käännettyä osuutesi transparency politiikkapaperiin enkuksi? :) Jos tarvitsette kääntämisessä todella kipeästi apua, voin kääntää, mutta tarpeesta pitää sanoa asap.

TR

Tuulia Reponen Tue 13 Dec 2016 5:40PM

@villburn sun osuus politiikkapaperissa loppuu ikään kuin kesken, jos ajattelit jatkaa sitä, toivottavasti kerkeät paneutua siihen viimestään huomenna, että saadaan dokumentti ajoissa perille! :)

LS

Lauri Snellman Tue 13 Dec 2016 6:31PM

@tuuliareponen olen miettinyt avoimuuskäytäntöjä aika paljon viime aikoina.Sen takia kirjoitin aika pitkästi.

Minä voisin kannattaa avoimen hallinnon julistusta. Kannattaisiko se laittaa mukaan äänestykseen? Käykö, että laskemme abstainin (keltainen) kannanotoksi avoimen hallinnon ohjelman puolesta?

VS

Ville Saarinen Tue 13 Dec 2016 8:34PM

@tuuliareponen niinpä tosiaan se jäi edelleen kesken, koitan perehtyä huomenna. Voi olla etten ehdi sitten kuitenkaan ihan niin hyvin asiaa käydä läpi kun mitä alunperin ajattelin.

TR

Tuulia Reponen Thu 15 Dec 2016 9:07AM

Rupean nyt koostamaan paperia. Teen sen PC:n Wordissa, joten älkää ihmetelkö, että docsi pysyy samana. Laitan myöhemmin tänään, viimeistään klo 18.00, mutta varmaan jo aiemmin, 2. luonnoksen äänestettäväksi.

@laurisnellman @laurileponiemi @ristoalakaila @villburn

VS

Ville Saarinen Thu 15 Dec 2016 9:49AM

Kiitos Tuulia! :heart:

LS

Lauri Snellman Thu 15 Dec 2016 10:04AM

Olisiko avoimuusäänestyksessä sittenkin tilaa konsensukselle? @laurileponiemi sanoi, että "Ainoastaan äärimmäiset asiat voidaan pitää ei julkisena." Tämä kuulostaa @villburn in kannan uudelleenmuotoilulta: yleiseen turvallisuuteen liittyvät asiat voidaan salata. Oman kantani saisi mukaan konsensukseen muotoilulla: "Hallinnollinen informaatio on lähtökohtaisesti julkista. Salaaminen on mahdollista, jos tiedon julkistaminen loukkaisi ihmisten yksityisyyttä tai vaarantaisi hallinnollisten perusinstituutioiden toimintakyvyn."

Muotoilin oman kantani tosi huonosti. Annoin ehkä ymmärtää, että hallinnollinen tarkoituksenmukaisuus itsessään riittää salaamisperusteeksi. Tarkoitin sitä, että yksityisyydensuoja ja hallinnon perustehtävien tehokas hoito edellyttää tiettyjen toimintaan liittyvien tietojen (poliisioperaatiot, sotasuunnitelmat, arkaluontoiset poliittiset neuvottelut, lääkäri- ja sossutiedot...) salaamista. Instituutioiden toiminnan pitää kuitenkin olla läpinäkyvää yleisellä tasolla (toimintapolitiikka) ja salaamisen pitää perustua lakiin. (Tällaisten mokien välttäminen on yksi syy, miksi usein valmistelen ideoita ei-julkisten keskustelujen avulla. :P )

Load More