Loomio
Mon 5 Dec 2016 11:09AM

Transparency policy paper proposal

TR Tuulia Reponen Public Seen by 387

Jos haluamme osallistua Transparency PP:n muodostamiseen, meillä on vielä noin puolitoista viikkoa aikaa kerätä ajatuksia lähetettäväksi paketiksi. Olisiko teillä halua kokoustaa esim. jitsissä tämän vuoksi? Jos, niin milloin teille sopisi? Kopioin tähän alle Judithin viikko sitten lähettämän viestin. Siinä on mm. linkki transparency-kyselyyn.

GOOGLE DOCS BRAINSTORMAUSTA VARTEN


Dear all,

We finally have a questionnaire for Transparency! It doesn't contain anything too surprising, but maybe it will still help a few groups who weren't sure where to start.

The questionnaire: https://diem25.org/wp-content/uploads/2016/11/DiEM25_Transparency_Questionnaire_English_final.pdf

Keep in mind that, as with the other questionnaires, you are not expected to answer all questions; you can answer just one or a few of them. Please send your contributions to [email protected] so that they can be added to the public database of proposals at https://docs.google.com/document/d/1rCEeonwcwgPsQ_x4-dkTk6A_W1Gcr-ZnY3loczFJROY/edit?usp=sharing . If you have submitted something and do not see it listed in the related database (all linked from https://diem25.org/progressive-agenda-for-europe/) within 24 hours, let us know, so that we can check what happened. The deadline for the initial round of proposals is December 15.

Please forward the questionnaire to all DiEM25 groups you're aware of.

Best wishes,

Judith

LS

Lauri Snellman Thu 8 Dec 2016 7:42PM

Kirjoitin äsken hirveästi tekstiä, mutta se hävisi. Laitan pääpointit tähän:

Avoimuus ja eurooppalainen demokratia

-Avoimuuden rooli demokratiassa on sallia politiikan (policy) sekä valtaapitävien toiminnan valvonta. Miten hallinto toimii? Mitä perusteita nykykäytännöillä on? Kuka hyötyy?
-Nykyisin EU-hallinto perustuu Brysselin ja kansallisten hallitusten byrokraattisten koneistojen verkottumiseen. Politiikka perustuu siis jäsenvaltioiden hallitusten sopimuksiin, eli kartelli- ja valtapolitiikkaan. Vallan valuminen hallitustenvälisiin sekä hallitusten ja suuryritysten välisiin suhteisiin on muuttanut järjestelmän oligarkiaksi ("vaalit eivät muuta mitään!")
-Avoimuus on osa laajempaa EU:n demokratiavajetta. Miten demokraattinen valtioliitto/monikansallinen federaatio saadaan toimimaan? Keskustelu vaatii pohjakseen alustusta. Mm. James Galbraith, Heikki Patomäki ja Henning Meyer ovat käsitelleet asiaa (http://www.progressiveeconomy.eu/sites/default/files/Galbraith%20Meyer%20Patomaki%20August%2016.pdf). Paperissa on paljolti DiEMissä keskusteltuja ideoita, ja otan sen pohjaksi.
-EU:n demokraattisella valvonnalla on kaksi edellytystä. Tarvitaan eurooppalainen julkinen tila, jossa eri maiden toimijat (kansalaiset, kansalaisverkostot, järjestöt, puolueet...) pysytvät keskustelemaan yhteisestä politiikasta, luomaan liittoumia ja ajamaan tavoitteitaan. Toisaalta julkisuuteen on saatava riittävästi informaatiota EU-hallinnon toiminnasta ja EU:n politiikasta. Avoimuuspolitiikan kysymys: millä instituutioilla toinen edellytys toteutetaan?
-Europarlamentti ja kansalliset parlamentit eivät nykyisin pysty valvomaan EU:ta. Kansalliset parlamentit pystyvät valvomaan vain omaa valtiokoneistojaan, ja toimivat usein kapean nationalistisesta näkökulmasta. Europarlamentilla taas ei ole paljoa valtaa valvoa EU:ta, ja EU:n poliittinen kartelli ulottuu myös europarlamenttiin. Oikeisto (EPP) ja demarit (S&D) näet tukevat yhdessä EU:n harjoittamaa politiikkaa.

Joitain ehdotuksia:

-Hallitusten päämiesten kokouksen (EU:n neuvosto), Euroryhmän ja EKP:n kokousten kuvaaminen ja muistioiden julkaisu on tosi hyvä idea. Näin EU:n toiminta saadaan muistuttamaan vähemmän valtapoliittista kokousta ja enemmän parlamenttia. Hallitusten täytyisi tällöin pystyä perustelemaan kantansa kannattajiensa lisäksi myös oman maan oppositiolle ja samanlaisia etuja omaaville ryhmille muissa maissa. Kokousten julkaisu ei estä asioiden diplomaattista valmistelua (vrt. puolueiden väliset neuvottelut eduskunnassa.)
-Europarlamentin ja kansallisten parlamenttien on saatava tietoa kaikista EU:sta valmisteltavista asioista. Parlamentaarisen valvonnan on taas oltava median valvottavissa. Näin parlamentit ja kansalaiskeskustelu pystyisivät valvomaan EU:n hallintoa.
-EU:hun ja kaikkiin sen jäsenmaihin on perustettava riippumaton antikorruptiokomissio. Komissiolla on täydet parlamentaariset ja poliisivaltuudet selvittää epäiltyjä korruptiotapauksia. Komissio selvittää lahjonnan lisäksi hyvä veli-sidoksia ja muita päätöksenteon sidoksia keskitettyyn taloudelliseen ja byrokraattiseen valtaan (vaalirahoitus, pyöröovet jne...). Komissio valvoo vaaleja, julkisten rahojen käyttöä ja lakien (myös kauppasopimukset ym.) valmistelua. Komissiot pystyisivät vähentämään korruptiota.
-Deliberatiiviset kansalaispaneelit valvovat hallinnon toimintaa. Perustetaan mekanismi, jolla kansalaiset voivat velvoittaa EU:ta tai sen jäsenvaltioita perustamaan kansalaispaneelin puuttumaan hallinnon ongelmiin. Paneeli on deliberatiivinen kokous, jolla on oikeus saada tietoa hallinnon toiminnasta, kuulla hallinnon edustajia ja asiantuntijoita, tehdä aloitteita parlamenttiin/neuvostoon tai kansanäänestykseen sekä tehdä suosituksia.

TR

Tuulia Reponen Fri 9 Dec 2016 10:27AM

Kopsasin @laurisnellman sun tekstin docsiin. Kääntänet sen itse englanniksi jahka kerkeät? Samoin @ristoalakaila ja @laurileponiemi teillä on ens viikon keskiviikkoiltaan asti aikaa kääntää omat osuutenne enkuks (14.12.). Muutenkin pointteja voi lisäillä keskiviikkoiltaan asti. Torstaina paperi lähtee eteenpäin. :)

KK

Katja Kiuru Sun 11 Dec 2016 11:51AM

Sitä vaan, että olipa ilo lukea noi Laurin pääpointit! Tsempiä ja työn iloa kaikille, jotka jaksatte tän eteen uurastaa! K

LS

Lauri Snellman Mon 12 Dec 2016 1:56PM

Katsoin avoimuudesta kasaan saamiamme ideoita. Eri politiikkaideat tukevat kivasti toisiaan, joten niistä saadaan helposti konsensus. Keskusteluun osallistujilla on kuitenkin keskenään ristiriitaisia mielipiteitä avoimuudesta.

Lauri Leponiemen mukaan avoimuus on itsessään arvo, eikä sitä saa rajoittaa hallinnollisen tarkoituksenmukaisuuden vuoksi. Poliittiset toimijat pystyvät toimimaan myös tietojen julkistamisesta huolimatta. Tulkitsen tätä niin, että tiedonsaantia ei tulisi lainkaan rajata.

Ville Saarinen taas katsoo, että EU.n tai sen jäsenvaltioiden turvallisuus oikeuttaa rajatut salaamistoimenpiteet (sotasalaisuudet, päätöksentekijöiden turvaaminen jne.). Kaikki tieto on siis lähtökohtaisesti julkista, ellei sen julki tuleminen vaaranna yleistä turvallisuutta.

Olen selvittänyt avoimuuden ja salaamisen välistä suhdetta. Tiedonsaantia rajoitetaan yleensä kahdesta syystä. Tieto voi koskea ihmisten yksityiselämää, tai sitten sen julkitulo voi estää jonkin poliittisen toimen toteuttamisen. Sotasalaisuuksien julkaiseminen voi aiheuttaa tappion. Neuvotteluita käydään usein luottamuksellisesti, ja huonosti mietittyjen tai keskeneräisten materiaalien pääsy julkisuuteen voi tuottaa vahinkoa. Julkisuuden ja salaamisen välistä suhdetta ei siis voi päättää ennakolta, vaan sitä tulisi ohjata seuraavat periaatteet:

-Kaikki julkista valtaa koskeva informaatio on lähtökohtaisesti julkista.
-Salaaminen on mahdollista, jos informaation julkaiseminen haittaa ihmisten yksityiselämää tai sen julkaiseminen estää julkista valtaa toteuttamasta tehtäväänsä.
-Salaamisen täytyy perustua lakiin. Salauspäätöksen tulee perustella tapauksittain ja instituutioiden päämääristä ja toimintatavoista lähtien, miksi jokin tieto on salattava. Salauspäätösten tulee olla riippumattoman oikeusistuimen tutkittavissa.
-Salassa pidettävien julkisorganisaatioita koskevien tietojen tulee olla oikeusasiamiehen, parlamentin tai kansalaisten tutkintapaneelien kaltaisten valvontaorganisaatioiden saatavissa. Näiden organisaatioiden on myös pystyttävä arvioimaan salaista informaatiota käyttävien julkisten instituutioiden toimintapolitiikkoja julkisesti.

T.s. julkisilla toimijoilla tulee olla oikeus salata osa toiminnastaan, jotta ne pystyvät tehokkaasti toteuttamaan tehtäviään ja toimintastrategiaansa. Toimintapolitiikan itsensä tulee kuitenkin olla julkisesti arvioitavissa yleisellä tasolla.

LS

Poll Created Mon 12 Dec 2016 2:00PM

Ideologia ja läpinäkyvyys Closed Wed 14 Dec 2016 8:41PM

Äänestetään läpinäkyvyyttä koskevista ideologisista vaihtoehdoista:

Yes: Avoimuus on itsessään arvo, eikä sitä saa rajoittaa hallinnollisen tarkoituksenmukaisuuden vuoksi. Poliittiset toimijat pystyvät toimimaan myös tietojen julkistamisesta huolimatta.

No: Kaikki tieto on siis lähtökohtaisesti julkista, ellei sen julki tuleminen vaaranna yleistä turvallisuutta.

Block: Yksityiselämää koskeva tieto on salaista. Julkisilla toimijoilla tulee olla mahdollisuus salata osa toiminnastaan, jotta ne pystyvät tehokkaasti toteuttamaan tehtäviään ja toimintastrategiaansa. Salaamisen tulee perustua lakiin ja toimintapolitiikan tulee olla yleisellä tasolla julkisesti arvioitavissa .

Results

Results Option % of points Voters
Agree 66.7% 2 DU KK
Abstain 33.3% 1 LS
Disagree 0.0% 0  
Block 0.0% 0  
Undecided 0% 34 JK TV T TB MS DU VS KP KN TR ST JJO IM MM AM ES MN HL PF HP

3 of 37 people have participated (8%)

LS

Lauri Snellman
Abstain
Mon 12 Dec 2016 7:03PM

Parempi, ettei ota kantaa jos muut eivät osallistu. :P

KK

Katja Kiuru
Agree
Tue 13 Dec 2016 9:14AM

Avoimuus jess. Joka ei tahdo itseään ja ajatuksiaan julkisiksi, pysyköön himassa hiljaa - kuten minä?

LS

Lauri Snellman
Abstain
Tue 13 Dec 2016 6:34PM

Avoimen hallinnon ohjelma on hyvä ajatus.

DU

Lauri Leponiemi
Agree
Wed 14 Dec 2016 7:42PM

Ainoastaan äärimmäiset asiat voidaan pitää ei julkisena.

LS

Lauri Snellman Mon 12 Dec 2016 7:05PM

Äänestys avoimuusideologiasta: Ping @tuuliareponen @katjakiuru @laurileponiemi @ristoalakaila @villburn @pekkanikander

Load More