Loomio

Προσθήκη στους ορισμούς για Ανοικτά Δεδομένα και Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι (ΑΕΠ)

CR Christos Rodosthenous Public Seen by 205

Θα πρότεινα να προστεθούν αυτά τα 2 στους οριμούς:

Ανοικτά Δεδομένα
Ανοιχτά είναι τα δεδομένα που μπορούν ελεύθερα να χρησιμοποιηθούν, να επαναχρησιμοποιηθούν και να αναδιανεμηθούν από οποιονδήποτε – υπό τον όρο να γίνεται αναφορά στους δημιουργούς και να διατίθενται, με τη σειρά τους, υπό τους ίδιους όρους.

Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι (ΑΕΠ)
Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι (ΑΕΠ) – Open Educational Resources (OER) θεωρούνται το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό που προσφέρεται ελεύθερα και ανοικτά στους εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές και όσους μελετούν ατομικά, για χρήση ήεπαναχρησιμοποίηση με σκοπό τη διδασκαλία, τη μάθηση και την έρευνα. Οι ΑΕΠ περιλαμβάνουν:

    Μαθησιακό περιεχόμενο: πλήρεις σειρές μαθημάτων, περιεχόμενο των μαθημάτων,«μαθησιακά αντικείμενα» (learning objects), συλλογές, περιοδικά.
    Εργαλεία λογισμικού για την υποστήριξη της δημιουργίας, παροχής, χρήσης και βελτίωσης του ανοικτού μαθησιακού περιεχομένου συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης και της οργάνωσης του περιεχομένου.
    Συστήματα διαχείρισης μάθησης και περιεχομένου (LMS, LCMS), εργαλεία ανάπτυξης περιεχομένου και διαδικτυακές κοινότητες μάθησης (ΔΚΜ).
    Πόρους Εφαρμογής: άδειες πνευματικής ιδιοκτησίας για την προώθηση της ανοικτής δημοσίευσης του υλικού, τις αρχές του σχεδιασμού και της τοπικής προσαρμογής του περιεχομένου.
    Βέλτιστες πρακτικές: τεχνικές, μεθοδολογίες, διαδικασίες, κίνητρα, δημοσίευση, διανομή.

Και στο καταστατικό-> Σκοποί-> σημείο γ
Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση κρατικών ή ιδιωτικών φορέων αλλά και γενικότερα οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου σχετικά με τις Ελεύθερες και Ανοικτές Τεχνολογίες και των θεμάτων που άπτονται αυτών, όπως τα ανοιχτά πρότυπα, ψηφιακά δικαιώματα, προστασία ιδιωτικού απορρήτου, ανοικτά δεδομένα, Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι (ΑΕΠ) και άλλων θεμάτων πληροφορικής.

TA

Theodotos Andreou Wed 23 Jul 2014 6:01AM

Ρόδο μπορείς να μας αναπτύξεις λίγο πως το βλέπεις να εφαρμόζεται αυτό μέσω της κοινότητας; Έχεις κάποια παραδείγματα/εφαρμογές να με βοηθήσουν να καταλάβω πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό στην πράξη;

Θα ήθελα μια περαιτέρω ανάλυση πριν αποφασίσω.

EIA

Eur Ing Angelos Alexiou Wed 23 Jul 2014 11:13AM

Χρίστο, πράγματι είναι ενδιαφέρον αυτά να συμπεριληφθούν. Παραδείγματα (όπως ανάφερε και πιο πάνω ο Θεόδοτος) θα είναι χρήσιμα για να έχουμε σφαιρική εικόνα του θέματος...

CR

Christos Rodosthenous Thu 31 Jul 2014 9:52AM

Αγαπητοί φίλοι, ευχαρίστως να σας αναπτύξω την σκέψη μου. Η κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ που οραματιζόμαστε, πέραν από τους ανθρώπους με τεχνικές γνώσεις που την απαρτίζουν, θα πρέπει να μπορεί να εντάξει στους κόλπους της και ανθρώπους με διάθεση να χρησιμοποιήσουν τα ΕΛΛΑΚ όπως επίσης και να προτείνει λύσεις σε απτά προβλήματα της κοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα, στην Κύπρο η χρήση των ανοικτών δεδομένων είναι σε εμβρυακό στάδιο. Υπάρχουν πολλοί ικανοί και νέοι επιστήμονες που θα θέλανε να βοηθήσουν και να συμμετάσχουν σε προσπάθειες διάδοσης και χρήσης τέτοιων δεδομένων. Το γεγονός του ότι βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο, μας δίνει τη δυνατότητα να προτείνουμε και να ανοίξουμε το δρόμο για την εισαγωγή λογισμικού ανοικτού κώδικα και ανοικτών τεχνολογιών για εκμετάλλευση των δεδομένων αυτών, αλλά και για τη διάθεση τους. Τις προάλλες είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε ένα workshop (http://homerproject.eu/) στο οποίο πολλοί ιδιωτικοί και κρατικοί φορείς έδειξαν ενδιαφέρον για τη χρήση και παραγωγή τέτοιων δεδομένων. Δυστυχώς, η απουσία επίσημης κρατικής οδηγίας αλλά και διάθεσης αποθάρρυνε αρκετούς από το να εμπλακούν σε αυτό το εγχείρημα. Εκεί είναι το σημείο που η κοινότητα μας μπορεί να εμπλακεί και να προσφέρει λύσεις.
Σε ότι αφορά τους ανοικτούς εκπαιδευτικούς πόρους (OER), η κοινότητα μας είναι αυτή που θα προτείνει λύσεις και εργαλεία για ανάπτυξη, διασύνδεση και διάθεση τους με ανοικτά πρότυπα που θα επιτρέπουν στους εκπαιδευτικούς να τα (επανα) χρησιμοποιήσουν ή ακόμη και να δημιουργήσουν.

TA

Theodotos Andreou Thu 31 Jul 2014 1:43PM

Εγώ είμαι μέσα.

Μπορείς να πατήσεις το "Create new proposal" για να ξεκινήσουμε να ψηφίζουμε;

CR

Poll Created Sun 3 Aug 2014 2:25AM

Προσθήκη των όρων για Ανοικτά Δεδομένα και Ανοικτούς εκπαιδευτικούς πόρους στο καταστατικό Closed Mon 1 Sep 2014 4:07AM

Δείτε τη σχετική συζήτηση.......

Results

Results Option % of points Voters
Agree 92.9% 13 TA CR AC DU GP EIA GA L G S CE SS SK
Abstain 7.1% 1 ND
Disagree 0.0% 0  
Block 0.0% 0  
Undecided 0% 48 NK MI SA MI MD RN TP LS NS DT SM SM GS SC XK MC PV MP EM CX

14 of 62 people have participated (22%)

TA

Theodotos Andreou
Agree
Mon 4 Aug 2014 6:44AM

Συμφωνώ και εγώ να μπει η συγκεκριμένη πρόνοια στους όρους του καταστατικού και στους ορισμούς.

EIA

Eur Ing Angelos Alexiou
Agree
Tue 5 Aug 2014 5:03AM

Συμφωνώ! Ναι, να προστεθεί στο καταστατικό!

ND

Neophytos Demetriou
Block
Wed 13 Aug 2014 5:26AM

Όπως το βλέπω, δεν συζητήθηκε τη μέρα που συναντηθήκαμε γι αυτό το σκοπό και κατ´ επέκταση δεν νιώθω άνετα να μπω στη διαδικασία μιας τέτοιας τροποποίησης εκ των υστέρων (μετά τις υπογραφές).

ND

Neophytos Demetriou
Abstain
Fri 15 Aug 2014 4:29PM

Όπως το βλέπω, δεν συζητήθηκε τη μέρα που συναντηθήκαμε γι αυτό το σκοπό και κατ´ επέκταση δεν νιώθω άνετα να μπω στη διαδικασία μιας τέτοιας τροποποίησης εκ των υστέρων (μετά τις υπογραφές).

EIA

Eur Ing Angelos Alexiou
Agree
Sun 31 Aug 2014 8:41AM

Συμφωνώ! Ναι, να προστεθεί στο καταστατικό!

Load More