Loomio
Tue 12 Aug 2014 2:06PM

Wanneer zal in Almere journalistiek bedreven worden conform onderstaande negen tips voor lokale journalisten?

BS Bert Snijders Public Seen by 9
  1. Word zelfbewuster
    Zelfvertrouwen, volgens Braun (bron/red. Joachim Braun, hoofdredacteur Nordbayerischen Kurier) is het een van de belangrijkste zaken die de lokale journalistiek weer op de rails kan krijgen. Journalisten moeten zich weer meer bewust worden van hun rol binnen de lokale gemeenschap en hun positie kennen. "Prima als je de plaatselijke burgemeester goed kent, maar jullie hoven geen vrienden te zijn. De lokale journalistiek moet als onafhankelijk orgaan kunnen fungeren en daar hoort een onafhankelijke menig bij, die door de krant uitgedragen wordt.

  2. Schrijf met gevoel
    Braun stoort zich aan de onverschilligheid waarmee veel teksten in lokale media geschreven zijn. De artikelen zijn vaak puur gericht op het overdragen van informatie en lezen niet lekker weg. Natuurlijk is een strikte scheiding tussen beoordeling en commentaar noodzakelijk, maar dat moet niet resulteren in een onverschillige tekst zonder gevoel en persoonlijke noot.

  3. Kaart thema’s aan
    Niet de politiek, niet de belangenbehartigers en zeker niet de lokale stakeholders moeten bepalen over welke thema’s er geschreven wordt. Dat is een taak voor journalisten. "Lokale journalisten moeten zich niet alleen bezighouden met het verslaan van sportwedstrijden en vermelden van elk wissewasje op het gemeentehuis, in die informatiebehoefte voorzien zij zelf vaak ook al met websites en nieuwsbrieven. Het gaat erom dat de journalist de lezer vertelt wat er echt belangrijk is, en die verhalen tot op de bodem uitzoekt.

  4. Geef kritisch commentaar
    Veel commentaren in lokale media zijn van een schrikbarend slecht niveau en nooit echt kritisch. Het papier onwaardig en de lezer heeft er niets aan, vindt hij. "Het gaat er om dat je als journalist de lezer een bepaalde oriëntering mee kan geven. Journalisten moeten met hun stukken niet willekeurig zijn, maar steken, een doorn in het oog zijn waar nodig." Die kritische houding en doorzettingskracht zal uiteindelijk zaken aan het licht brengen die eerder niet openbaar waren, en daar heeft de lezer wat aan.

  5. Neem de tijd
    Redacties van lokale media krimpen en de werkdruk voor redacteuren stijgt. Er komt veel informatie binnen en dat moet weggewerkt worden, lijkt vaak de tendens. Maar dat is volgens Braun niet hoe het zou moeten. "Zaken die redacteuren als een verplichting zien, zijn dat vaak helemaal niet. Ga als redacteur na welke informatie er echt toe doet en waar de lezer op zit te wachten. Probeer de lezer te verassen en breng verhalen die er toe doen. Dat die onderwerpen vaak meer tijd kosten moet voor lief genomen worden. Uiteindelijk levert het wat op, een tevreden lezer."

  6. Ga de diepte in en vertel een verhaal
    Een papieren krant heeft een vertraging ten opzichte van het internet en die kan je volgens Braun goed benutten. "Breng niet hetzelfde nieuws dat een paar uur eerder of een dag ervoor al online stond, maar gebruik de tijdwinst die je hebt en ga de diepte in. Maak achtergrondenverhalen, interview verschillende mensen en ga na wat de impact van de nieuwsgebeurtenis is. Op die manier onderscheid je je van het internet en heb je als krant toegevoegde waarde."

  7. Neem afstand
    Veel informatie in lokale kranten is misschien wel overbodig. Denk bijvoorbeeld aan verslagen van lokale sportwedstrijden. Braun noemt een voorbeeld waarbij een krant verenigingen de teksten zelf laat aanleveren en deze een keer per week, ongeredigeerd, in een aparte bijlage publiceert. Voordeel voor de krant: in een klap is een groot deel van de redactie beschikbaar voor ander journalistiek werk, terwijl ze normaal gesproken hun kostbare tijd staken in het redigeren van vaak slecht geschreven stukken.

  8. Word een merk
    Journalisten moeten zichzelf meer profileren en zich niet verschuilen achter hun stukken. Het is voor lezers fijn om te zien met wie ze te maken hebben, dus laat je zien. "Op een gegeven moment worden auteurs herkend en weten de lezers dat ze een goed stuk kunnen verwachten. Je kan het zien als een soort branding, de journalist moet een merk worden."

  9. Neem de lezer serieus
    Een open deur, maar wel een waar het nog te vaak mis gaat. Staat de krant wel echt in contact met de lezers en weten ze echt wat de lezer wil? "Je kan wel heel actief zijn op Facebook en Twitter en af en toe een discussieavond organiseren, maar wordt de lezer echt betrokken bij het maken van de krant? Braun is ervan overtuigd dat de meeste innovatie de komende tijd te halen is uit de interactie met de lezer, maar wel met mate. Toch is hij geen voorstander van burgerjournalistiek, waarbij lezers zelf stukken aanleveren. Het journalistieke werk moet door de professionals gedaan worden.

A

almeerder80 Tue 9 Sep 2014 8:25AM

Tja het is een ideaal beeld. Makkelijk praten als de schrijver en wij burgers deze journalisten niet betalen. Daarnaast bestaat DE lezer niet. Het is een omschrijving van een heel specifieke lezer.
Het antwoord is dan ook "nooit".