Loomio
Fri 26 Sep 2014 11:56AM

¿Adhesion de Podem Cerdanyola a la ILP?

S Silvia Public Seen by 73

http://ilpeducacio.cat/entitats-adherides

La Llei 12/2009 d’Educació de Catalunya (LEC) s’ha mostrat del tot incapaç de donar una resposta positiva al nostre sistema educatiu i ni tan sols ha complert amb els seus propis compromisos. La situació de desigualtat entre els centres de titularitat pública i els centres privats concertats fa que hagi augmentat de manera perillosa la discriminació educativa i la segregació per condicions socioeconòmiques de l’alumnat.

Una situació socialment regressiva i pedagògicament negativa, ja que, tal com assenyalen els experts, els sistemes segregadors donen pitjors resultats. Segons tots els estudis, l’Estat espanyol i Catalunya en concret estan al capdavant de la privatització de l’ensenyament, i és el segon país, després de Bèlgica, que té menys alumnes a les aules públiques i on el capital privat en el sistema educatiu augmenta més significativament.

Amb el desplegament de la LEC, de manera subtil s’ha anat apartant famílies, professorat i alumnat de qualsevol capacitat de decisió en els centres educatius, s’ha anat abandonant el debat pedagògic per concentrar-se en la superació de proves d’avaluació externes, s’han anat destinant fons públics cap a negocis educatius privats, s’ha permès la creixent segregació social i sexual de l’alumnat, s’ha induït la precarització de la professió docent, s’ha anat posant el sistema al servei d’interessos empresarials o supeditat a corrents ideològics i finalment, en un context de crisi econòmica, s’han propiciat i protagonitzat polítiques de reducció de despeses que han perjudicat greument la salut interna del nostre sistema educatiu públic i que estan posant en perill la seva viabilitat futura.

És per tot això que, en les circumstàncies excepcionals que viu Catalunya, hem de situar com a part del debat nacional, la necessitat d'una escola pública de qualitat i per a tothom, que reculli l'ideal pedagògic de l'escola catalana, com a primer servei públic constructor de ciutadania i que treballa per la cohesió social i la igualtat d'oportunitats. Això és, una ciutadania democràtica, lliure, igualitària i solidària. I, d’acord amb aquesta intenció, i conforme l’art. 131 de l’Estatut, cal dotar-nos d’una llei amb capacitat de generar un conjunt normatiu estable, que afavoreixi la majoria de la ciutadania, consensuada per la comunitat educativa i amb la declarada voluntat de servei per a les noves generacions. Una llei que posi l'educació pública (de titularitat i gestió pública) al centre d'un projecte alliberador i de justícia social per a Catalunya.

DU

Deleted User Tue 30 Sep 2014 5:23PM

Bé, Marck, és el que dius, potser tú li dones prioritat a una llengua en particular, i això és una parcialitat política ben marcada. Em de saber separar l'opinió personal i l'identitat cultural de la posició política, sobre tot quan Podemos no té una postura consensuada al respecte.

És a dir, com deia des del principi, ho hauriem de debatre, i en condicions, sense passar per alt l'aspecte marcadament nacionalista.

DU

Antonio Tue 30 Sep 2014 9:34PM

Y digo yo. ¿Podemos considerar de calidad un sistema educativo que ignora una parte de la realidad cultural a la que pertenece?
Y esta no es una pregunta retórica, quiero lanzar una reflexión real, sobre qué debe ser un sistema educativo, cual debe ser su compromiso con la sociedad a la que pertenece y cuales son sus objetivos terminales.
A estas preguntas no veo una clara respuesta en la propuesta.

G

Gorka Tue 30 Sep 2014 9:45PM

Alguna idea para desatascar la situación? Yo realmente la firmaria, creo que no nos compromete a tanto. Me da mucho más miedo la inacción que el error (aunque creo que no es el caso).

DU

Antonio Tue 30 Sep 2014 10:03PM

Según esta propuesta de ley borramos de un plumazo tradiciones pedagógicas históricas en Catalunya, como las cooperativas, y escuelas alternativas. Pienso en Ferrer i Guàrdia.
No puedo ni quiero prescindir de eso.
Debe mejorar mucho esta propuesta.
Como miembro de esta sociedad no me siento integrado ni representado por esta propuesta.
Voto no

SM

Sergi Méndez Tue 30 Sep 2014 10:51PM

Ei que guai, si es poden bloquejar propostes i tot :)
No té la opció ¿"Se aprueba por huevos"?
(estic sent massa irònic)
Crec que ens falta rodatge en assemblees "físiques" per començar a utilitzar eines "virtuals" com aquesta. Aviso, no som natius digitals, i això és perillós, s'acaba de veure. Estic totalment en contra de que es puguin bloquejar les propostes. Y ya puestos ... jo aprovo la propsta perquè el títol està en castellà i l'argument en català, que és bilingüe.
Bona nit companys :)

DU

Antonio Wed 1 Oct 2014 6:35AM

Vale, sin ironías.

Hay cosas en esta propuesta de ley que faltan:
Quien y como se eligen los contenidos a estudiar y los contenidos a no estudiar.
A mi me parece que lo único claro es que el castellano se elimina del plan de estudios, dejando fuera del sistema educativo a una parte importante de la cultura y la sociedad catalana de hoy. Mal inicio para una ley que pretende ser consensuada por la comunidad educativa y con una declarada voluntad de servicio.
Las matemáticas se potenciaran o se mermarán sus contenidos?
Y las ciencias?
La música y las artes plásticas seguirán siendo una mera compañía (las marías).
Y la tecnología? Se enseñará el uso del teléfono móvil, se prohibirá o se dejará al arbitrio de cada centro?
La filosofía se eliminará completamente o será una matéria central en la enseñanza de personas libres, críticas y autocríticas.
Y los idiomas, inglés, francés, alemán? El castellano será la opción de segunda lengua extranjera?! O ni eso?
Es sistema que establece es de un único modelo de escuela, pública y piramidal, si es cierto que los cargos se eligen democráticamente, pero es un sistema piramidal.
Podría una escuela decidir tener un sistema democrático horizontal (tipo Paideia)? Con esta ley no, definitivamente.
Y las necesidades educativas especiales? Discapacitados físicos?
Discapacitados cognitivos?
Personas con problemas conductuales?
No se contemplan en la ley. No existen? No importan? O sencillamente no se tienen en cuenta?
Y los recién llegados?
Quien forma parte del consejo escolar y con cuantos miembros? Los profesores, los padres, los alumnos, los representantes de la administración? Habrá miembros del consejo escolar de los ayuntamientos, de los barrios? Formarán parte de la comunidad educativa ciudadanos y ciudadanas que no tienen hijos?
Porqué el 6% y no el 3% ó el 7% ó el 15%?
Todas estas preguntas se solucionan con un reglamento. Pero, los reglamentos pueden cambiar de un curso para otro sin pasar por el parlamento, lo decide el conseller de turno con sus grupos de influencia. O sea que estamos ante una ley ambigua que permite al político de turno decidir entre el blanco o el negro de un curso para otro. Consenso? Estabilidad?
Queréis que siga, porque hay más, muchas más dudas.
Podemos debe ser un grupúsculo político más que se deja arrastrar por los sentimentalismos de una propuesta inmadura? O debemos asumir la responsabilidad de un grupo con voluntad de gobernar y saber decir no cuando toca?

Yo lo tengo claro.
Para ir en contra de la LEC solo tengo que leermela (y lo he hecho). Es una ley sencillamente abominable.
Esta propuesta ILP sencillamente no es una ley de educación, es un panfleto anti LEC.

Salud
Antonio

DU

Marck Collado Wed 1 Oct 2014 9:22AM

@sergimendez @marc11
Un bloc significa tradicionalment que algú discrepa tan fortament sobre una decisió que si es continua, deixaran el grup. Això és diferent d'un vot "no", que significa que tenen inquietuds i no crec que s'hagi aconseguit el consens. Si després de més discussió que encara tenen preocupacions, però la resta del grup vol aprovar alguna cosa, cal viure amb ella. Si no es fa aquesta distinció, llavors no hi ha realment cap raó per tenir "no" i "bloc" ja que es superposen. "No" significa "No crec que el consens s'ha assolit seguim parlant" o "No estic d'acord"

http://blog.loomio.org/2012/03/20/what-is-a-block/

Pertant al bloquejar, el @marc11 nomes està expressant que esta en desacord amb que es tracti aquest tema, no en que no esta d'acord a adherir-nos a la ILP. Vols dir aixo, no?

No som nadius digitals, pero si la meva avia de 84 anys es capaç de buscar a Google com coure cigrons perque no s'enrecorda, nosaltres també podem apendre'n (no coure cigrons) :-)

Per alter banda, democracia no vol dir que hi hagi unanimitat, sino que s'accepta el que vol la majoria. Es normal (i bo) que hi hagi discrepancies.

LL

Leo Lamich Wed 1 Oct 2014 9:22AM

Creo, ya lo había dicho en un inicio, que hay discutir la ILP y no sólo votarla, ya que conduce a posturas que no siempre se entienden y restan a la discusión, al formularse de manera cerrada y con muchos sesgos.
Propongo hacer una Xerrada con la PAC (PAC i PODEM) e invitar a la Rosa Cañadell o algún/a participante del Grup Promotor.
Los nombres del Grup Promotor, ligados a decenas de años de irrenunciable lucha por la defensa de la educación pública, gratuita, laica y de calidad creo que avalan una ILP que no es un código cerrado e inamovible, sino un punto de partida para cambiar la Educación en Catalunya, y no sólo la educación.
El movimiento se prueba andando, y si nos estancamos perdemos.

DU

Marck Collado Wed 1 Oct 2014 9:23AM

@antonio17 Estic d'acord amb tu la LEC es un desastre igual de dolent a la LOMCE i aquesta ILP no aprofundeix prou. Pero si no ho entenc malament, la ILP nomes vol anular la LEC, i obrir la porta a una nova llei que cal desenvolupar.

LL

Leo Lamich Wed 1 Oct 2014 9:28AM

Grup Promotor ILP (entre ellos algunos del Grupo Promotor de Podemos):

Albert Artigas Ruf, Ana Guadalupe Gallardo Vázquez, Ada Colau Ballano, Alba Crespo Rubio, Alberto Recio Andreu, Alicia Castells Perradas, Ana Elvira Sánchez, Àngels Rabadà Nuñez, Anna Amor Segura, Antonio Baños Boncompain, Bernat Arañó Giné, Clara Camps Calvet, David Caño Cargol, Elena Delgado Caparrós, Elena Padern, Esther Vivas Esteve, Ferran Folgado Illa, Francesc Freixas Morros, Gerardo Pisarello Prados, Glòria Maria Ortiz Rosa, Isabel Garnika Aizcorbe, Jaume Asens Llodrà, Jaume Botey Vallès, Joan Cela Olle, Joanna Garcia Grenzner, Jordi Ortiz Lombardía, José Emilio Litrán Cuadrado, Josep Lluís Franco Rabell, Josep Manel Busqueta Franco, Josep Manel Giner Gutiérrez, , Josep Maria Antentas Collderram, Josepa Peiró i Coca, Judit Font Redolad, Júlia Carbonell Font, Julià de Jòdar Muñoz, Lídia Pujol, Lluís Ravell, Lucía Rivas Helguera, Luís Blanco Maldonado, Maria Remei Gómez i López, Manuel Delgado Ruiz, Marcos Casanovas Mateos, Maria Empar Navarro i Gil, Maria Pau Trayner Vilanova, Maria Vinuesa Arbós, Marina Berga Ardanuy, Marina Pérez Cañadell, Marta Venceslao Pueyo, Mercè Sala Cañabate, Meritxell Gené Poca, Miquel Essomba, Mireia de Mingo, Núria Comerma Cortada, Oscar Simon Bueno, Pere Duran, Pilar Bertran Andre, Ramon Font Núñez, Ramon Franquesa Artés, Rosa M. Cañadell Pascual, Sebastià Parra Nuño, Violant Quer Miró, Xavier Domènech Sampere, Xavier Montagut Guix.

Load More