Loomio
Fri 26 Sep 2014 11:56AM

¿Adhesion de Podem Cerdanyola a la ILP?

S Silvia Public Seen by 73

http://ilpeducacio.cat/entitats-adherides

La Llei 12/2009 d’Educació de Catalunya (LEC) s’ha mostrat del tot incapaç de donar una resposta positiva al nostre sistema educatiu i ni tan sols ha complert amb els seus propis compromisos. La situació de desigualtat entre els centres de titularitat pública i els centres privats concertats fa que hagi augmentat de manera perillosa la discriminació educativa i la segregació per condicions socioeconòmiques de l’alumnat.

Una situació socialment regressiva i pedagògicament negativa, ja que, tal com assenyalen els experts, els sistemes segregadors donen pitjors resultats. Segons tots els estudis, l’Estat espanyol i Catalunya en concret estan al capdavant de la privatització de l’ensenyament, i és el segon país, després de Bèlgica, que té menys alumnes a les aules públiques i on el capital privat en el sistema educatiu augmenta més significativament.

Amb el desplegament de la LEC, de manera subtil s’ha anat apartant famílies, professorat i alumnat de qualsevol capacitat de decisió en els centres educatius, s’ha anat abandonant el debat pedagògic per concentrar-se en la superació de proves d’avaluació externes, s’han anat destinant fons públics cap a negocis educatius privats, s’ha permès la creixent segregació social i sexual de l’alumnat, s’ha induït la precarització de la professió docent, s’ha anat posant el sistema al servei d’interessos empresarials o supeditat a corrents ideològics i finalment, en un context de crisi econòmica, s’han propiciat i protagonitzat polítiques de reducció de despeses que han perjudicat greument la salut interna del nostre sistema educatiu públic i que estan posant en perill la seva viabilitat futura.

És per tot això que, en les circumstàncies excepcionals que viu Catalunya, hem de situar com a part del debat nacional, la necessitat d'una escola pública de qualitat i per a tothom, que reculli l'ideal pedagògic de l'escola catalana, com a primer servei públic constructor de ciutadania i que treballa per la cohesió social i la igualtat d'oportunitats. Això és, una ciutadania democràtica, lliure, igualitària i solidària. I, d’acord amb aquesta intenció, i conforme l’art. 131 de l’Estatut, cal dotar-nos d’una llei amb capacitat de generar un conjunt normatiu estable, que afavoreixi la majoria de la ciutadania, consensuada per la comunitat educativa i amb la declarada voluntat de servei per a les noves generacions. Una llei que posi l'educació pública (de titularitat i gestió pública) al centre d'un projecte alliberador i de justícia social per a Catalunya.

DU

Marck Collado Tue 30 Sep 2014 7:34AM

@marc11 Pots aportar mes informació de les altres propostes? Enllaços, etc? Podem obrir una secció al Wiki documentant totes les propostes i triar-ne una o fer la nostre.

Jo estic a favor de que la llengua vehicular sigui nomes el català. Ara mateix aquesta esta en clara desventatge davant del castellà i per aixo se l'ha d'afavorir.
Aixo no vol dir que no s'ensenyi el Castellà. Al contrari, cal que estudiin tant castellà com historia Española i literatura Española.
Aqui tenim la gran ventatge de ser bilingües, i no podem despreciar-ho.

DU

Deleted User Tue 30 Sep 2014 10:28AM

No, la classe d'espanyol és evident que en principi no es vol eliminar, es tracta precisament de la qüestió de la llengua vehicular de l'ensenyament. No puc estar a favor de que es doni prioritat a una llengua sobre l'altra, o s'utilitzi només una, sigui la que sigui. En una realitat bilingüe, s'ha de tenir un ensenyament bilingüe.
En quant a d'altres alternatives, és un tema que no m'he mirat. Jo solament apuntava que no ens apuntem al primer carro que passi, i que ho estudiem amb deteniment abans de donar el nostre suport a cap proposta concreta.

SM

Sergi Méndez Tue 30 Sep 2014 10:32AM

Jo estic d'acord en adherir-nos.
A Catalunya, i valorat per molts experts, el català ha desenvolupat una tasca molt important en la integració de moltes persones de procedències molt diferents, des d'Almeria, fins al Senegal, passant per Ecuador. I afortunadament, la realitat catalana no necessita posar el català i el castellà en pla d'igualtat. La realitat catalana és que només 40 famílies en tot el territori han demanat ensenyament en castellà. Jo voto per adherir-nos.

SM

Sergi Méndez Tue 30 Sep 2014 10:37AM

Bueno, doncs potser que la realitat catalana, als anys 60, era bilingüe. Però ara per ara, crec que això s'ha sobrepassat i és multilingüe. Per això penso que ha d'existir una llengua, òbviament el català, que vertebri totes les altres. Evidentment que el castellà ha d'ensenyar-se, però ni ser oficial ni principal.

DU

Deleted User Tue 30 Sep 2014 10:43AM

Potser no m'he explicat bé. El problema és voler institucionalizar una llengua com a vehicular. Si hi ha dues llengües oficials al nostre àmbit, els professors haurien de tenir llibertat per expressar-se en la que ells desitgin (i això ja és la meva opinió personal).
Qualsevol intent de forçar una llengua (repetixo: sigui la que sigui) com a vehicular és ideologia buïda, quan no un intent de manipular la realitat lingüística de la societat.
I igual que no estic d'acord amb el Wert per donar a escollir llengua per un mínim d'alumnes, tampoc puc estar a favor de tenir una única (o preferent) llengua vehicular.

DU

Marck Collado Tue 30 Sep 2014 11:33AM

Una cosa es que els professors s'expressin en la llengua que vulguin i l'altre que el material didactic hagi d'estar en qualsevol idioma.
La llengua de catalunya ha estat sempre i es el català i per mi ha de ser l'unica llengua oficial, permeten l'us del castellà.

DU

Deleted account Tue 30 Sep 2014 11:35AM

Una escola pública, laica i de qualitat ha d'estar tutelada i amb l'idioma predeterminat? Als professionals de l'ensenyament li cal una llei que li digui en que idioma ha d'ensenyar? I la llibertat on la deixem? El nacionalisme d'un costat o d'un altre no sap tenir les mans a la butxaca i deixar fer als professionals i tècnics? Un altre canvi al sistema educatiu? No s'havia quedat que quan caigui el règim quadriennal actual tornarà l'antiga llei? No era el sistema horitzó de tots un que porta 30 anys sense modificació substancial, com el de Finlàndia?

DU

Marck Collado Tue 30 Sep 2014 11:46AM

@alfonso14 , en aquest cas es un tema d'estat mes que un tema tècnic de quina es la milor forma d'ensenyar i educar.
Per aixo es pot i s'ha de discutir a nivell ciutadà.
Entenc que hi hagi gent que consideri el castellà la seva llenguna i es consideri català, no es cap problema. Pero entre tots hem de decidir en quina llengua volem que s'ensenyi a les escoles i jo vull que sigui en català.

DU

Deleted account Tue 30 Sep 2014 12:12PM

O sigui, el tema és "desenvolupament d'una llei d'educació donat el cas d'indepència de Catalunya". No se si ho he entès bé. En tot cas, si no fós així, penso que perdre un idioma és un problema i que hagi escoles o línies o classes, fins i tot moments educatius, en els diferents idiomes és una riquesa, no un problema.

DU

Marck Collado Tue 30 Sep 2014 12:45PM

@alfonso14 Si, pero es que no estem parlant d'eliminar o prohibir el castellà...

Load More