Loomio
Mon 8 Jun 2020 7:07PM

Commons Transitieplan: FINANCIERING

TDG Thomas de Groot Public Seen by 7

Wij maken met elkaar een Commons Transitieplan voor Amsterdam. Het financierings-vraagstuk is op meerdere manieren interessant: hoe betalen we voor de Amsterdamse commons? En hoe zetten we de pakweg 5-6 miljard euro die wij per jaar uitgeven optimaal in om de doelen uit dit plan te verwezenlijken?

Het gesprek daarover vind hieronder plaats, dat is leidend voor het schrijf- en redactieproces van de ruwe draft die als startpunt kan dienen voor ons gezamenlijk schrijfproces.

Hoe draag je bij en schrijf je mee?

1) Lees de ruwe draft.

2) Heb je een voorstel voor een aanpassing of toevoeging? Maak het voorstel hieronder met behulp van de Proposal-knop. Kies bij Options voor 'Consent, Abstain, Objection'. Belangrijk: laat zien op welke paragraaf je voorstel van toepassing is en wees beknopt en concreet.

3) De andere co-auteurs en commoners geven input op je voorstel. Bezwaren (Objections) tellen alleen met een goed argument. Als er geen bezwaren meer zijn, bereiken we consent.

4) Bij consent doe jij, de voorsteller, zelf de aanpassing in het tekstdocument Financiering en koppel je terug wanneer je dat gedaan hebt. De co-auteurs doen een definitieve check.

JJV

jeroen j van beele Sun 26 Jul 2020 8:56AM

mij ontgaat de context een beetje: voor wie schrijven we dit document? het lijkt erop alsof het geschreven wordt om iets aan de gemeente te verkopen, klopt dat?

ik zou liever zien dat we het plan voor onszelf schrijven en dat we het gaan gebruiken als projectplan.

bij financiering denk ik dan aan zelf financieren. subsidies welkom, maar niet sturend (waarmee ik bedoel dat je het plan niet moet schrijven naar de behoefte van de subsidiegever, maar naar waar wij in geloven)

een idee hiervoor zou ik kunnen toevoegen aan de tekst over financiering, simpel gezegd:

  1. iedereen kan meedoen

  2. je legt een percentage van je inkomen in, dat percentage kies je zelf

  3. we gooien alles op een hoop en verdelen dat onder elkaar naar rato van de zelfgekozen percentages (dus niet naar rato van je absolute bijdrage), voorbeeldje:

    1. piet verdient 1000/mnd en deelt 10% = 100, piet koopt hiermee 10 vrijheidsdelen

    2. jan verdient 2000/mnd en deelt 20% = 400, jan koopt hiermee 20 vrijheidsdelem

    3. samen is dat 500, in totaal 30 vrijheidsdelen

    4. 1 vrijheidsdeel is dus 500 / 30 = 16,7

    5. piet krijgt 1/3 van die 500 = 167

    6. jan krijgt 2/3 van die 500 = 333

  4. nu komen twee belangrijke toevoegingen:

    1. wat je krijgt mag je alleen uitgeven aan producten van de meent

    2. we kunnen afspreken een deel van die 500 (bijvoorbeeld 10% = 50) te investeren in onze meent(en)

verdere uitleg: https://guts2trust.org/ruilen-is-huilen-delen-is-spelen/

als we dan zelf aan de slag gaan met dit plan als ons projectplan dan kunnen we ook een alternatief creeren voor de platformeconomie (zoals je al aangaf). hier hebben we de gemeente niet voor nodig.

het lijkt mij mateloos interessant om te kijken hoe we in onze moderne tijd het meentconcept kunnen toepasen op dingen die nu nog via platformen en markten geregeld worden, bijvoorbeeld: mijn cv staat in 400 databases en is nergens up to date. liever publiceer ik mijn cv 1 keer en geef al die andere databases daar toegang toe. hetzelfde kun je ook doen met iemand die pakjes of eten en personen vervoert: 1 keer publiceren en iedereen die gebruik wil maken van jouw diensten kan jou contacten, deliveroo, thuisbezorgd, uber enz. dat kan met een nieuwe technologie van berners-lee: https://solid.mit.edu/

hier komen wezenlijke vragen bovendrijven: is dit gewoon weer een markt of werken de bezorgers samen? en wat betekent dat? bijvoorbeeld: we kunnen als meent een levergarantie afgeven naar klenten en een minimumtarief naar leveranciers. misschien heeft die vervoersmeent meer mogelijkheden (fitesonderhoud, verzekering, vertegenwoordiging)

J

Jens Wed 29 Jul 2020 8:00AM

Hoi Jeroen,

Dank voor je deelname. Voor context en uitleg verwijs ik je naar het projectdocument in Draft, volgens mij ben je hier ook via die weg gekomen.

M.b.t. inhoud: gelieve de stappen in de uitleg hierboven te volgen: het stuk lezen en beknopt, gericht en concreet hier in Loomio een wijziging voorstellen met de knop 'Proposal'. Bijvoorbeeld: 'Idee toevoegen paragraaf 3: Visie' en dan in de beschrijving de toevoeging of wijziging. Dit met het oog op de leesbaarheid/structuur van deze werkomgeving, anders is het niet te volgen voor deelnemers.

Dank!

P.s.: zodra je een nieuw, gericht en concreet, voorstel post, verwijder ik deze graag weer, met het oog op dezelfde leesbaarheid.

JJV

jeroen j van beele Fri 9 Oct 2020 5:52AM

hallo jens

je staat alweer bijna een kwartaal in mijn inbox

het is alleen maar drukker geworden, maar ik ben je niet vergeten

het is nog steeds mijn bedoeling een bijdrage te leveren, behalve natuurlijk als je mij ervan weerhoudt

dus zonder tegenbericht zal ik later van me laten horen

jeroen j van beele, olifantswerf 2, 1018 js amsterdam
+31 20 7858 909, +31 6 484 72527, [email protected], guts2trust.org

NOTE: some platforms remove the line breaks i have placed
restore these line breaks so that you regain the original formatting

JJV

jeroen j van beele Sun 15 Aug 2021 8:19AM

hallo jens

ik had toegang gevraagd en van jou gekregen om in het financieringsstuk te schrijven.

ik ben daar echter nooit aan toegekomen door kinderen en andere zaken, waaronder het schrijven van mijn eigen manifest (kern: the evolution of our consciousness drives the evolution of our economie): http://free-to-serve.org/

wat ik had willen toevoegen was het idee om de financiering met elkaar te delen. ik had dat opgeschreven in https://guts2trust.org/ruilen-is-huilen-delen-is-spelen/
dit idee blijkt al te bestaan en daar sluit ik mij dan maar bij aan: https://www.collectiefkapitaal.nl/

uiteindelijk gaat economie over beslissingen nemen, de uitkomst van een economie is daarom een besturingsvraagstuk. de meent is mijns inziens een besturingsmodel dat past bij de bewustzijnsontwikkelingsfase waarin we ons nu
bevinden.

alle goeds en ik blijf graag op de hoogte

jeroen j van beele, olifantswerf 2, 1018 js amsterdam
+31 20 7858 909, +31 6 484 72527, [email protected], guts2trust.org

NOTE: some platforms remove the line breaks i have placed
restore these line breaks so that you regain the original formatting